Italienska smycken

 

Jag är hemma igen efter två veckor i Italien, överdådets och elegansens hemland. Betänk bara landets rika och varierade smyckestradition som rymmer så många impulser och är vävd av så många olika trådar. En av de heta dagarna tillbringade jag på Pompejis gator där guiderna överöste oss med information om prostitution, bordeller och all skit som runnit på stadens gator. Märkligt att det är vad folk vill veta när de vandrar  på en plats som måste vara en av de vackraste som finns! Ormen användes ofta i romarriket som lyckobringande och beskyddande symbol och förekommer bland annat i fresker på väggar i privata hem,  i Pompeji till exempel, och som amuletter och armband som ringlar upp för armen.

Armband  från romarriket.

Guldarmband från romarriket förmodligen tillverkat under det första århundradet e.Kr.

 

Fresk från en av Pompejis största villor från det andra århundradet  f Kr, i bakgrunden stadens öde. Vesuvius .

Fresk från en av Pompejis största villor som byggdes under det andra århundradet f.Kr. I bakgrunden Vesuvius som ödelade staden år 79 e.Kr.

Förra året återlanserade Bulgari sina ikoniska serpentismycken eftersom ormens år inträffade i Kina, en av de viktigaste marknaderna för det stora smyckesaktörerna. (Serpens=orm på latin). En av de som burit dessa ormar är Elizabeth Taylor som både använde armband, halsband och klockor från den legendariska kollektionen som i nuvarande form lanserades på 60 talet. Jag älskar kombinationen dekadent amerikansk skådis och europeiska smycken som balanserar på gränsen mellan elegans och vansinne!

Taylor vid inspelningen av Cleopatra med sin Serpentiklocka runt handleden. Året var 1963 platsen Roma, det var här hon träffade Richard Burton!

Taylor vid inspelningen av filmen Cleopatra med sin Serpentiklocka runt handleden. Året var 1963 och platsen Roma, det var här hon träffade Richard Burton!

Taylor lär ha sagt “the only italian I know is Bulgari”. För övrigt såldes en av hennes Serpentiklockor efter hennes död för en miljon dollar.

Bilden visar hennes delvis diamanttäckta guld orm med giftgröna smargadögon. Den klubbades för nästan exakt en miljon dollar 2011!

Bilden visar hennes delvis diamanttäckta guldorm med giftgröna smargadögon. Den såldes för nästan exakt en miljon dollar 2011! Tidigare i år klubbades en ovanlig emaljerad variant för 1,1 miljoner USD. Var? I New York såklart.

Ett annat stopp på resan var Napoli vars arkeologiska museum är ett måste om man som jag gillar antik konst och ädelstenar. Museet har en av världens viktigaste samlingar av antika caméer och graverade ädelstenar. En fantastisk samling som bland annat byggts av Lorenzo di Medici.  Jag spenderade ett par timmar där i stort sett ensam. Miracolo!

La tazza farnese, världens kanske mest mytomspunna camé finns i Napoli!

La tazza farnese, världens kanske mest mytomspunna kamé finns i Napoli!  En kamé är en reliefgravyr, här i sardonyx med Medusas huvud, ca 200 f.Kr. Huvudet graverat på baksidan av skålen med proviniens familjen Farnese!

En av salarna rymmer en av världens finaste samlingar av mosaiker, bland annat den stora Alexandermosaiken. Dessa mosaiker är underverk av precision och skönhet precis som den romerska guldsmedens Genoroso Castellanis smycken från 1800-talet. Han återuppväckte antika guldsmedstekniker och återanvände antika caméer och andra föremål i sina smycken som såldes till de rika och trendiga över hela världen. Genoroso var passionerat intresserad av antika smycken och hade en verkstad full av smeder och hantverkare från olika delar av Italien som åter gjöt liv i gamla italienska traditioner som bland annat konsten att tillverka mosaiker av ytterst små bitar av olika material, så kallade mikromosaik.

 

En av Castellanis mer kända smycken som visar hur väl hans verkstad bemästrade den sk granuleringstekniken som härstammar från etruskerna och i korthet innebär att man med en komplex teknik med värme applicerar små metallsfärer på en yta.

En av Castellanis mer kända smycken som visar hur väl hans verkstad bemästrade den sk granuleringstekniken som härstammar från etruskerna och i korthet innebär att man med en komplex teknik med värme applicerar små metallsfärer på en yta. Broschen föreställer Bacchus, ca 1870.

 

 

Medusa i mikromosaik i ett armband från Castellani.

Medusa i mikromosaik av glas i en brosch från Castellani ca 1880. Jackie Kennedy bar ofta ett Castellaniarmband. Det lär ha varit ett av hennes favoritsmycken.

För övrigt flydde Castellani till Napoli efter en skandal i London där han gjorde en gift kvinna gravid. Napoli, tillflyktsort för så många som hamnat i klammeri. Han dog i Napoli men hans konst lever vidare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s