Blå ice

De senaste årens hausse kring diamanter i allmänhet och färgade sådana i synnerhet kan ibland vara tröttsam. Det blir en något fantasilös fixering vid vikter, priser och prisrekord som fördunklar hur magisk en diamant kan vara. Med detta sagt är det naturligtvis ändå spännande att det i samma sydafrikanska gruva som den gigantiska Cullianandiamanten brutits nu åter hittats en exceptionell sten.

Bild från 1908 som några av de stycken som man utvann ur den råa Cullinan, de tillhör de brittiska kronjuvelerna.

Bild från 1908 som visar några av de stycken som man utvann ur den råa Cullinan, i modifierad form  tillhör de idag de brittiska kronjuvelerna. Suggestiv bild! Förmodat värde på The  Cullinan i sin helhet idag är flera miljarder dollar. Den graderades nästan ett sekel efter att den hittats. Kvalitet D potentially flawless, på svenska betyder det att den i stort sett är perfekt.

Spira från de brittiska kronjuvelerna som lånar det största stycket av Cullinan, över 500 ct.!

Spira från de brittiska kronjuvelerna som lånar det största stycket av Cullinan, över 500 karat!

Cullinandiamanten lär ursprungligen ha vägt över 3000 carat så viktmässigt leder den fort-farande men diamanten som man nu hittat är blå och stor som en golfboll, vikt ca 123 carat i rå form. Den anses vara bland den mest värdefulla ädelsten man någonsin funnit! Stenen är den största blå diamanten som man hittills hittat och en första försiktig värdering innan stenen granskats mer noggrant landar på cirka 33 miljoner USD. Värdet på samma sten i färdig bearbetad form är betydligt högre. Den förväntas sätta prisrekord när den kommer ut på marknaden förmodligen senare i år, ett pris som nämnts är 85 miljoner USD.  Tidigare i år sålde samma firma som hittat diamanten en blå diamant på 29,6 carat för 25,6 miljoner USD och i maj i år sattes världsrekord i pris för en blå droppformad diamant i av sagolik kvalitet för nästan 24 miljoner USD, den vägde slipad 13,22 carat. Man kan förstå att förväntningarna är höga!

Ofattbart stor blå diamant

Ofattbart stor blå diamant!

 

The Winston Blue, av hävd namngiven efter sin köpare. Guess who? Fancy vivid blue och flawless enligt certifikat från GIA. Det blir inte bättre. Såld i Schweiz i maj för 24 miljoner USD. Totalt klubbades smycke för 154 miljoner USD. Världsrekord!

The Winston Blue, av hävd namngiven efter sin köpare. Gissa vllket företag som köpt den!  Fancy vivid blue och flawless enligt certifikat från GIA. Det blir inte bättre. Såld i Schweiz i maj för 24 miljoner USD. Totalt klubbades smycken vid samma tillfälle för 154 miljoner USD. Världsrekord!

Det har under tidigare epoker och andra kulturer varit tabu att alls bearbeta diamanter, de har ansetts besitta krafter som försvunnit vid bearbetning. Tänk vad kaxigt om man kunde låta den blå ännu namnlösa gigantiska diamanten få förbli oslipad! I en mängd skrifter från olika epoker och skilda delar av världen har diamantens magiska egenskaper beskrivits men de flesta tror nog inte längre att diamanter kan skydda oss mot ormar, eld, gift, sjukdom, tjuvar, störtfloder eller onda andar som man trodde i Indien som var det första och länge det enda diamant-producerande landet eller mot mörsksens makter och onda skickelser som i det medeltida Europa. Även om vårt tidevarv ibland framstår som något oandligt så ligger säkert alla flertusenåriga föreställningar bakom hetsen kring ovanlig diamanter, om än något opoetiskt uttryckt med en massa siffror på en prislapp.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s