Grönt är skönt

Stockholm badar i sommarvärme så några uppfriskande bilder kan vara på sin plats.

Ett av smyckesårets höjdpunkter var försäljningen av ett magnifikt jadeitcollier som Barbara Hutton fick av sin far i gåva när hon  gifte sig med med den ryske prinsen Alexis Mdivani år 1933. Äktenskapet varade i två år och smycket hamnade omsider hos prinsens syster. Det hittades sedemera under hennes huvudkudde, så hon sov på ett halsband som tidigare i år klubbades för nästan 28 miljoner dollar!

 

hh

Det så kallade Hutton- Mdivani halsbandet, det köptes i år tillbaks av Cartier som levererade det till Huttons far som genom giftermål med Huttons mor fått tillgång till Woolworthpengar. Det ryktas om att han mördade sin hustru, Huttons mor.

Det doserade halsbandet är uppradat med 27 stycken sfärer (från 11,20 mm till 15,40 mm) av så kallad imperial jade, den allra dyrbarste äppelgröna varianten av jade som brutits i Burma för omedelbar leverans till Kina där jadeit varit förbehållet den kejserliga familjen. Låset tillverkat av Cartier, som också lyckades köpa loss halsbandet från Kina, med rubiner och diamanter. Den höga kvaliteten på jaden och halsbandets spännande historia betingar det skyhöga försäljningspriset.

Att Paul Flato kom från Texas kan man kanske ana i hans kaktussmycken. Kaktusen är ju Texas officiella blomma. Ljuvliga!

Kaktusörhängen Paul Flato cirka 1940

Kaktusbroscher Paul Flato cirka 1940. Platina, smaragder och diamanter. Tillverkade för Mrs Cole Porter, även Elsa Schiaparelli bar kaktusar från Flato. Broscherna finna omnämnda i en låt av Porter, “Yes, Yes, Yes”.

Suzanne Belperron född i Frankrike år 1900 har spelat en väsentlig roll i 1900 talets smyckeshistoria. Precisionen i hennes smycken och deras pondus gör några av hennes skapelser till absoluta höjdpunkter i smyckenas historia. De är små exakta hybrider av svala art deco linjer och böljande orientaliska influenser med en alldeles egensinnig och orginell karaktär.  Få smycken finns med mer elegans och integritet än Belperrons. Hon dog i Paris 1983 och efterfrågan på hennes smycken ökar ständigt.

 

Suzanne Belperrons magiska smycken inspirerade av japansk konst

Ett av Suzanne Belperrons magiska smycken. Emaljerad metall och glas med tydliga orientaliska influenser. Svart som lack och kalligrafi och grönt som helig jade. Mycket trendigt 1936!

Lika ljuvliga av samma fascinerande kvinna!

Lika ljuvliga av samma fascinerande kvinna!  Emalj, jade och korall från 1935

Hennes smycken bärs nu som då av stilsäkra och smarta kvinnor. Jag har bland annat sett  Maggie Gyllenhaal i en variant av armbandet avbildat nedan.

Armband i sträng deco forn från Diana Vreeland, bärs ofta av

Armband i sträng art déco med svindlande dimensioner som tillhört Diana Vreeland. Förvisso inte grönt utan vitt, bergkristall och diamanter i platina från mitten av 1930-talet.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s