Svart och vitt

Svart och vitt, avsaknad av ljus eller allt ljus på en gång! Paul Flato, skandalomsusad guldsmed/smyckesformgivare född i Texas år 1900 har varit i ropet ett tag nu. Personligen tycker jag att hans smycken på sin höjd är roliga men såklart är historien om hans liv spännande. Född i Texas i en familj med en massa oljepengar och upp som en sol med Hollywood-adel som kundkrets men ner med en krasch i exil i Mexico via en repa på Sing-Sing dömd för bedrägeri.

Flato hade hörselproblem, hans ikoniska broscher med händer som talat teckenspråk är idag heta samlarobjekt.

Flato hade hörselproblem, hans ikoniska broscher med händer som talar teckenspråk är idag heta samlarobjekt. Guld med diamanter, rubiner och emalj, 1938.

Dessa örhängen av Flatos hand kan bli dina för 50 000 USD

Dessa delvis briljanterade guldörhängen av Flatos hand kan bli dina för 50 000 USD. Finns på 1st dibs.

Jag älskar historien om hans puritanska faster, familjen härstammade från stränga europeisk immigranter, som i present av sin man fick ett par extravaganta diamantörhängen men genast skyndade tillbaks till juveleraren som leverat den syndiga grannlåten och lät täcka ädelstenarna med svart färg. Därefter kunde hon med rent samvete bära sina stenar. Samtidigt blev svarta smycken det mest fashionabla i drottning Viktorias efterföljd. Drottningen bar nästan enbart svarta smycken, så kallade sorgesmycken, för att hedra sin bortgånge make. Flatos faster blev ett riktigt modelejon!

Ett helt garnityr av sk sorgesmycken från viktoriansk tid tillverkad i jet

Ett helt garnityr av sk sorgesmycken från viktoriansk tid tillverkad i jet, en form av fossiliserat trä ofta från Whitby i England.

I delar av USA har man i juni i år infört ännu strängare lagstiftning mot handel av elfenben. Alla former av elfenben, inklusive fossiliserat sådant från mammutar, kommer snart vara nästan helt förbjudet att handla med i i stora delar av staten New York. Handlare av antika föremål får enbart, och med korrekt dokumentation sälja föremål som är minst 100 år gamla och som mest består av tjugo procent elfenben. Höga böter väntar de som trotsar förbudet. Handeln med elfenben lär idag omsätta ungefär 500 000 000 USD bara i Nord-amerika men förhoppningsvis kommer den nya lagen att krympa den illegala handeln med  ben från utrotningshotade djur. Visst kan man kanske tycka att material från mammutrester och fossiliserat material från andra djur skulle kunna undantas men man har bedömt det som alltför svårt att skilja bentyper från varandra och för att inte riskera att släppa igenom illegalt elfenben förbjuder man alla sorters elfenben. Lite  tråkigt är det såklart att vissa smycken inte längre får säljas i USA!

Verduras armband med malteserkorset på mammutelfenben. Bland det vackraste smycket som finns. Snart inte längre till salu i NYC.

Verduras armband med malteserkorset på mammutelfenben. Bland det vackraste smycket som finns. Coco Chanel bar det dag som natt. Snart inte längre till salu i NYC.

Inte heller det här kommer att få säljas. Monique Peans vackra halsband med fossiliserat mammutelfenben.

Samtida smycke som inte heller kommer att få säljas. Monique Peans vackra halsband med fossiliserat mammut-elfenben.

Vår egen Kristian Nilssons magnifika armband delvis skapat av ben från narval kommer att vara tillåtet att sälja i USA.

Vår egen Kristian Nilssons magnifika armband delvis skapat av ben från narval kommer att vara förbjudet att sälja i USA.

Säkerligen kommer också lagarna i Sverige bli strängare, vem kan försvara utplånandet av djurarter för att människan ska kunna skapa om än aldrig så vackra föremål?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s