Smycken för hösten

Här kommer bilder med ögongodis från några av höstens kollektioner som nyss presenterats i Paris. Buccellati är en anrik juvelerare från Milano med snart hundra år på nacken som är känd för sina tekniskt avancerade smycken. Smyckena har allt som oftast en textil textur med mycket be-arbetade och fint graverade ytor, deras smycken liknar spets och linne och andra tygtyper. Buccellatismycken är mycket mjuka och kvinnliga i både form och färg. De är klassiska men med en omisskännlig stil, de ser ut som moderniserade varianter av smycken från la belle époque! Anmärkningsvärt är det väl kanske att den italienska firman använder poeten och dandyn Gabriele d`Annunzio som frontfigur på sin hemsida, han lär ha handlat i butiken i Milano. Den excentriske lille italienaren var förvisso italiensk nationalskald men han brukar också  kallas en av den italienska fascismens föregångare. Men, men…

Armband från Buccellatis nya kollektion. Guld, jade och safirer.

Armband från Buccellatis nya kollektion. Guld, jade och safirer. Visst blickar det bakåt och i in i arkiven men känns ändå samtida i uttrycket. Det kanske ligger, som man säger, rätt i tiden. Många firmor tillverkar just nu breda armband, sk cuff bracelets.

Typiskt Buccellati. Armringar i guld med diamanter. Mkt spetslikt

Typiskt Buccellati. Armringar i guld med diamanter. Spetslikt guldsmedsarbete.

Gabriele dÁnnunzio. Varför vill man förknippas med denne man?

Gabriele d Ánnunzio. Varför vill man förknippas med denne man?

 

Jättemycket Buccellati

Jättemycket Buccellati. Collier i vitt guld med diamanter.

Armband från höstens kollektion. Guld och smaragder och rubiner. Tekniskt och snyggt och trendigt.

Armband från höstens kollektion. Guld och smaragder och rubiner. Tekniskt och snyggt och trendigt.

Den firma som idag kallas för Chaumet hade ett finger i spelet med det flesta smycken som Napoleon och Josephine lät tillverka, bland annat de kronor de bägge bar vid Napoleons kejsarkröning. Firman är anrik så det förslår med andra ord. De har också tillverkat ett väldigt raffinerat collier som presenterats i samband med modeveckan i Paris.

I centrun en stor Tanzanit

I centrum en ovanligt stor Tanzanit, en sten med ibland ganska söt färg som här balanseras upp av fina safirer och svarta spineller och lapis lazuli. Trés cool!

Tanzanit är inte ett av mitt favoritmineral och många är de turister som inhandlat stenen till överpriser när de varit på safari i Tanzania, den enda fyndorten för det blålila mjuka mineralet. Ädelstenen hittades på 1960-talet, enligt vissa historier av massajer som vallade sin boskap. Mineralet fick sitt namn av Tiffany´s i New York för att bli  kommersiellt  och i perioder har det varit mycket poppis och dyrt.

En massa Tanzaniter. Jag är inte så förtjust i den söt färgen, lite för lättuggad.

En massa slipade Tanzaniter med sin typiska behagliga färg.  Chaumets halsband är så häftigt för att det lyckas balansera upp det gulliga med hjälp av stenar med skarpare karaktär.

Sist ett grönt post scriptum.

Formgivet för Dior av hypade smyckesdesignern V de Castellane. Mindre lyckat armband

Formgivet för Dior till höstkollektionen av hypade smyckesdesignern Victoire de Castellane.  Mindre lyckat armband som ska föra tankarna till forna tiders klassiska Diorsilhuetter med markerad midja. Funkar inte för mig. Är det inte på något sätt typiskt att det inte nämns vilka material armbandet är skapat av på Diors hemsida, det kanske man får räkna med när man köper en livsstil?

För övrigt lyckades Sothebys med konststycket att sälja en Verdura brosch med en stor smaragd som kanske var samma brosch som låg ute till försäljning hos Bukowskis i Stockholm tidigare i år. Osåld i Stockholm, klubbad för drygt en halv miljon kronor i London!

Verdura 1950-tal. Guld och platina. Stor smaragd och diamanter.

Verdura 1950-tal. Guld och platina. Stor smaragd och diamanter. Säljbar i London men inte i lilla Stockholm!

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s