Dorothea

Kanske uppstår bra konst när någon som vill och kan uttrycka någonting som är vackert och specifikt för konst materialiserar just detta någonting. Och kanske är det när vi uppfattar och ser ett sådant verkställt konstverk som vi upplever skönhet eller känner oss uppfyllda på ett speciellt sätt. Jag mår särskilt bra när jag ser smycken av Dorothea Pruhl. Hennes smycken är föremål skapade av en person som har någonting att uttrycka och som hittat exakt det format eller den genre som förmår uttrycka just hennes särskilda konstnärlighet. Dorothea arbetar ofta i trä och gör majestätiska halsband i olika former och träslag.

Halsband i elmwood från 2006, "Hawk"

Halsband i elmwood från 2006, “Hawk”

Jag har läst någonstans att hon främst arbetar i trä när hon på somrarna bor i Mecklenburg och väljer trä från skogarna nära sitt hem. Hon uppskattar den spontana processen som uppstår när hon arbetar i trä och säkert är det omedelbarheten man kan känna närvaron av i hennes träsmycken, kanske är det hennes konstnärliga själ man anar?

Halsband i körsbärsträ från 2008, "Fish". Detta har jag sett utställt. Pris 100 000 kr.

Halsband i körsbärsträ från 2008, “Fish”. Detta har jag sett utställt. Pris 100 000 kr. Just nu kan man se hennes smycken på Röhska museet i Göteborg.

Steget mellan ett smycke och den person  som formgivit detta går ju ofta via mellan-händer som exempelvis guldsmeder och ädelstensfattare och ofta räcker det gott och väl. Men när någon som besitter en konstnärlig kapacitet gör smycket själv kan ett väldigt kraftfullt sorts smycke uppstå. Det är sådana smycken som Dorothea Pruhl kan skapa. Det kunde också Alexander Calder, amerikansk 1900 tals konstnär främst känd för sina skulpturer och mobiler. Calders status som smyckeskonstnär ökar stadigt vilket inte minst märks på de stegrande priserna på hans smycken. Calder arbetade också ofta med lätt formbara material som han själv kunde modulera med sina händer och enklare verktyg. Nog kan väl hans närvaro kännas i de många levande och intensiva smycken han skapade och visst anar man också skapelseprocessen som de uppstod ur?

Bedårande diamdem i mässing av Calder, 30 tal? Detta såldes för nära 100 000 USD för fem år sedan

Bedårande diamdem i mässing av Calder, 30 tal.
Detta såldes för nära 100 000 USD för fem år sedan

Loppisfynd! Silvercolllier från 40 tal. collier av Calder Inköpt för en hundring som sålde det vidare för nästan två miljoner kronor!

Loppisfynd! Caldercolllier i silver från 40-tal. Inköpt för en hundring. Kvinnan som köpt det sålde det vidare för nästan två miljoner kronor! Calder var intresserad av rörelse, och visst är hans smycken väldigt livfulla och behagligt dynamiska.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s