Strandfynd

Vår Torun Bülow-Hübe var en kvinna välsignad med talang, kreativitet och mångbottnad skönhet. Hon är utan tvivel en av våra mest betydelsefulla smyckeskonstnärer och hennes konst håller den allra högsta klass med sin dynamiska precision och renhet.  Av både ekonomiska och estetiska skäl arbetade hon tidigt med enkla material som rotting och oädla metaller men också senare och av moraliska skäl valde hon att arbeta med “låga” och billiga material i en revolt mot bruket att bära smycken som en finansiell statusmarkör. Jag tror att det var Coco Chanel som sa att hon inte ville bära traditionella smycken från de fina husen. Hon tyckte hon i så fall lika gärna kunde bära sin bankbok i ett band kring halsen! Bülow-Hübes filosofi är sprungen ur samma källa och de “ädelstenar” hon valde att använda var inte de traditionella utan av enklare ursprung, bland annat arbetade hon med stenar som hon hittade vid Medelhavets stränder eller på loppmarknader runt om i södra Frankrike där hon tidigt valde att bosätta sig.

Torun med Picasso somm

Torun med Picasso 1955. Han håller i ett halsband som Torun skapat  med stenar hon hittat i Medelhavet.

vacker

Den undersköna konstnärinnan 1956 i egna skapelser i silver med bergskristaller köpta på loppis i Frankrike.

Mässing, trä och ben i magnifikt collier av Toruns hand.

Mässing, trä och ben i magnifikt collier av Toruns hand. Kanske också fynd från stranden.

Halsband med strandfynd

Halsband med strandfynd

Fulco di Verdura, mästaren från Sicilien, förgyllde 1900-talet med sina praktfulla och alltid elegant välbalanserade smycken. Också han tillverkade några av sina mer kända smycken med fynd från stranden. Han valde dock att förena de oädla men ändå undersköna snäckskalen som han själv plockade på olika stränder utanför NYC med de allra finaste ädelstenar. Med förtjusning sålde Fulco sina havs-skapelser dyrt till gräddan av den amerikanska societeten.  Om än dyra redan då så har de ikoniska snäckskalsbroscherna visat sig vara bra investeringar. De mer ovanliga av hans smycken med snäckskal från strandpromenaden klubbas idag nästan för miljonen.

smarrig

1939 flyttade Fulco till New York och det var på stränderna utanför staden han i början på 40 talet hittade de snäckskal som använts i hans skapelser. Korallröd snäcka med turkoser och diamanter, nästan syndigt läcker.

havsskum av diamant

Havsskum av diamanter och safirer som väller över ett äkta snäckskal. Alla rätt, form, färg och hantverksskicklighet. Ett mästerverk!

Även jag har ofta plockat vackra stenar och snäckor på stranden, dessvärre har jag inte lyckats förvandla mina fynd till storslagen konst!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s