Opal

Opal är modernt igen men det är ett besvärligt mineral både kemiskt, fysikaliskt och inte minst stilmässigt. När opal används i dåliga smycken kan det inte bli mycket värre men när mineralet används i snygga sammanhang blir det inte så mycket bättre. Cartier är några av de som återigen använder opal på ett lyckat sätt i några av sina nya smyckeskollektioner.

 

Bäst möter bäst.

Bäst möter bäst. Collier med fyrtiofyra stycken naturliga orientaliska pärlor som tillhört Marie Antoinette. Cartier lät på 30-talet tillverka det nuvarande låset i platina med större svart ädelopal omgiven av diamanter. De smycken som Cartier skapade på 1920 och -30 talen är ett huvudkapitel i smyckeskonstens historia. Högklassigt både tekniskt och konstnärligt.

Örhängen med opaler från Cartiers senaste kollektion. To die for.

Överdådiga örhängen med opaler från Cartiers senaste kollektion. Härliga att titta på om än kanske något överarbetade…

Opal är ett både komplext och känsligt mineral som många förknippar dels med det intensiva färgspelet som vissa opaler uppvisar och dels med den australienska kontinenten som sedan mitten av 1800-talet är den främsta källan för opal. En opal som uppvisar ett färgspel kallas för ädelopal och man skiljer mellan svarta och vita sådana beroende på stenens grundfärg. Svart ädelopal är den ovanligaste varianten som kan vara mycket dyr. Ett av mina favoritmineral är eldopal som är en läckert orange sten som kan uppvisa färgspel men som oftast inte gör detta.

Jag är inte en Ferrari men jag älskar Gijs Bakers brosch. Plast och eldopal.

Jag är inte ett Ferrarifan men jag älskar Gijs Bakkers brosch anno 2001. Eldopal på toppen.

De flesta eldopaler kommer från Mexico och redan i de tidiga indiankulturerna var den högt värderad och ansågs härstamma från sjöar i paradiset. Mycket förståeligt!

Fantastisk opal, intensiv men vänlig i färgen!

Fantastisk opal, intensiv men vänlig i färgen!

Kimberly McDonald vars smycken ofta bärs av Michelle Obama. Orm som vaktar en eldopal.

Kimberly McDonald vars smycken ofta bärs av Michelle Obama. Orm som vaktar en eldopal.

Rene Lalique är den mest framträdande formgivaren av smycken kring det förra sekelskiftet och representant för den epok vi kallar art nouveau. Hans smycken är mycket typiska för tiden både i motiv och form, typiska ämnen i hans konst är sensuella kvinnor i böljande linjer och motiv från växt- och djurvärlden.  Lalique var mycket djärv i sina materialval och skapade smycken i en färgstark palett i befriande kontrast till alla de vita smycken med pärlor och diamanter som också var à la mode under hans samtid. Hans smycken är ofta avancerade tekniskt och med fina emaljarbeten och olika färgstenar av det slag som man tidigare kallade halvädelstenar. Opal förekommer ofta i hans verk och förstärker smyckenas intensiva elegans med sitt avancerade färgspel och färgrikedom.

Broschsmycke av Laliques hand, en av höjdpunkterna i hans produktion. I centrum en eldopal, en opaltyp som förvisso saknar så kallt färgspel som som nästan är chockerande vacker

Broschsmycke av Laliques hand, en av höjdpunkterna i hans produktion. I centrum en eldopal, en opaltyp som ibland nästan är chockerande vacker.

Larger than life

Överdådigt Laliquecollier. Guld med emaljarbete med typiska djurmotiv och ametister och vita opaler. Ett minst sagt praktfullt exempel på smycken i art nouveau stil.

Opal är i sanningen ett naturens mästerverk, ett intrikat mineral med förbluffande skönhet!

Eldopal som inte går reducera till ord.

Eldopal vars glödande skönhet inte går reducera till ord. Den påminner åtminstone mig om den vilda och djupa skönheten som finns i mineralernas värld.

Mycket elegant svart opal

Mycket elegant och attraktiv svart opal.

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s