I’m a hiphopper

Det finns de som vill och det finns de som kan. Ingenstans är detta så tydligt som i hiphopvärldens smyckeskultur. Ända sedan tidernas begynnelse har hiphoparna smyckat sig stort och extravagant, det råder knappast något tvivel att mottot som råder är att “less is boring”. Därmed inte sagt att rapens smyckeskultur saknar finess, inte minst en del hängsmycken är minst lika avancerade som de senaste avantgardegrejerna från den kreddiga tyska smyckesmässan Schmuck. Jag skulle vilja påstå att till exempel Kanye West tänjer gränserna mer än vad de flesta samtida aldrig så progressiva smyckeskreatörer gör genom att och hur och med vad han smyckar sig. Han har ett aIldeles naturligt elastiskt smyckesbegrepp och i det avseendet är han värd all respekt, dessutom smyckar han sig väldigt snyggt!

Kanye i klassiska broscher i okonventionellt sammanhang. Elegant.

Kanye i klassiska broscher i okonventionellt sammanhang. Elegant i videon “Amazing”, stillsamt och allvarligt och  med två typiska dambroscher på jeansjackans slag. Det finns inte så många med samma elegans som mr West.

Ett av de viktigaste smyckena i en rappares garderob är det hängsmycke som han eller hon får när han upptas i den gemenskap eller klan som hans skivbolag är. Det är ofta ett ganska enkelt smycke som helt sonika avbildar bolagsloggan och är mer eller mindre bearbetat (läs briljanterat) beroende av var i bolagets hierarki mottagaren befinner sig. Titta på Kanye West i videon till The Wire när han blir kedjad av Jay-Z och därmed även formellt tillhör Roc-A-Fella familjen, det är en så oerhört rörande scen att titta på om man skulle råka ha en känslosam dag.

Jay-Z med kontroversiell kedja på sportevent. Hänget föreställer

Jay-Z med kontroversiell kedja på sportevent. Hänget föreställer The 5-percenters symbol. En kontroversiell rörelse med rötterna i radikala Nation of islam. Rörelsen tillåter polygami.

Men det är ändå med sina mer privata eller personliga smycken som artisterna verkligen tar ut sina svängar och visar sin mer unika smak och stil. Få saker i livet är så roligt som att gissa vilken kedja som tillhör vilken artist. Dessutom är det förvånansvärt lätt att para ihop smycke med artist, det är förutsägbart på ett alldeles underbart sätt.  Jay-Z vill vara arty men får inte riktigt till det med sina smycken. Nas är cool och kreddig. Tupac kör konventionell gangsterstil. Pharrell är stylish och Lil Wayne övertydlig men smart och Diddy alltid lite töntig osv. Spännande är förvisso att de nya killarna i rapgamet som just nu revitaliserar genren musikaliskt också representerar ett nytt och mer nertonat sätt att smycka sig. Earl Sweatshirt syns knappt i kedjor och Kendrick Lamar bär smycken med mindre dimensioner och mer stillsamt uttryck.

Kendrick Lamar på omslag. Lamar lär vara en riktig renlevnadsmänniska, kanske återspeglas det  i hans relativt sparsmakade sätt att smycka sig.

Kendrick Lamar på omslag. Lamar lär vara en riktig renlevnadsmänniska, kanske återspeglas det i hans relativt sparsmakade sätt att smycka sig.

Tupac med revolver kring halsen.

Tupac med revolver kring halsen.

Snyggt med

Snyggt med pastelliga färger. Ryktet säger att Pharell övergett överdimensionerade smycken med alldeles för mycket diamanter och numera fokuserar på ädelstenars inre värden och holistiska effekter.  Alltid så rätt och trendmedveten!

Slick Rick, den första kungen av överdimensionerat. Så snyggt och coolt.

Slick Rick, den första kungen av jättesmyckenas värld. Så snyggt och coolt.

Jay-Z med sin Roc-A-Fella kedja.

Jay-Z med sin Roc-A-Fella kedja.

I varje rappares garderob måste det finnas en sk Jesuschain. Biggie sportar två för säkerhets skull.

I varje rappares garderob måste det finnas en så kallad Jesuschain. Biggie sportar två för säkerhets skull.

Men epicentrum i världen med hiphopare som smyckar sig är och förblir Mr West, ingen är i närheten av vad han gör. Han kan göra klassiskt och han kan göra vansinnigt men det blir alltid rätt.

Prommis med ikoniska smycken.

Promenad med ikoniska smycken. Längst till höger Kanyes legendariska Jesus-hänge formgivet för honom av den genreöverskridande japanske samtida och dyra konstnären Takashi Murakami. Kanye har samarbetat med honom också i andra sammanhang.

West med sin Jesusbild kring halsen.

West med Murakamis Jesusbild kring halsen.

Helt galet och avancerat

Helt galet och avancerat, lär vara guld men förhoppningsvis inte massivt! Vem mer är Kanye West kan göra detta och vara snyggast! Pyramidring som matchar.

Närbild av hänget som representerar Horus, krigsguden. Lär vara tillverkat av Jacob, en man med skumma kopplingar till mindre trevliga delar av diamanthandeln. Har aldrig fattat varför afroamerikanska artister vill bära hans saker. I synnerhet kanye, en annan post

Närbild av hänget som representerar Horus, bland annat en krigets gudom i egyptisk mytologi. Lär vara tillverkat av Jacob the Jeweler, en man med obehagliga kopplingar till mindre trevliga delar av diamanthandeln i Afrika. Har aldrig fattat varför afroamerikanska artister vill bära hans saker. I synnerhet Kanye som ju kritiserat diamantbranschen. Mindre lustigt att tänka på sensmoralen i detta. Priset för den egyptiska kedjan lär ha varit runt två miljoner kronor.

Ryktet om Kanyes megalomani kommer inte på skam.

Legenden om Kanyes megalomani lever vidare.

Jag kan inte bestämma mig för om det är märkligt eller alldeles naturligt att det är just i i den mansdominerade rapmusikens värld som man så alldeles radikalt prövar och utforskar vad ett smycke är. Men jag vet att det är väldigt lustfyllt att följa trenderna i denna värld av motsägelser och skönhet, inte minst från vårt hörn av världen där männen knappt vågar bära sin vigselring.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s