Smycken för en orgie

Vilka smycken bär man på en orgie? Jag har aldrig riktigt reflekterat över den frågan tidigare men den är ganska rolig att fundera över. Jag blev varse problematiken först genom en artikel i ett så kallat livstilsmagasin som handlade om lyxkonglomeratet Bulgaris mångfacetterade verksamhet. Bulgari har sedan starten 1884 försett världen med både storslagna och färgsprakande smycken och enligt artikeln jag läste har deras smycken karaktär av sådant slag att man gärna bär dem på en orgie!

Taylor klädd för fest

Taylor klädd för fest med Bulgari kring halsen.

Jag skulle förvisso välja Bulgari före exempelvis smycken från Tiffany om jag skulle gå på en sådan tillställning men ändå saknas någonting, deras smycken är inte riktigt övertygande sexiga. De är lite för uppenbart sensuella och förföriska. De påminner om en ganska vanlig kvinnotyp låt oss säga italiensk, uppklädd och uppfostrad att fresta och som just därför åtminstone inte appellerar till mig. Så, vilka smycken är då sexiga? Kan smycken ens vara sexiga? Svaret på den andra frågan är ja och på den första svarar jag: smycken av David Webb!

En hög av fantastiska smycken

En hög av fantastiska smycken formgivna på 60-talet av mästaren Webb som också sedan barnsben tränades i konsten att arbeta i ädla metaller. Således både hantverkskunnig och med formkänsla, en mycket lyckad kombination.

David Webb föddes i amerikanska södern och dog 1975 bara 50 år gammal men lämnade efter sig en omfattande produktion av fantastiska och innovativa smycken. Han hade en kreativ topp mellan åren 1965 och 1975 och var under den perioden mästaren av New York där varje cool kvinna med självaktning och tillräckliga medel bar smycken av hans hand. För mig är Webb armbandets mästare, hans kraftfulla stil och exakta men ofta milda kolorit kommer verkligen till sin rätt i de många armband han skapat. De är dramatiska och voluminösa men alltid med bibehållen integritet och elegans.

a

Katthuvuden i ljuv korall som famnar varandra i armband av David Webb. Guld och cabochonslipade smaragder och safirer.

Typiskt Webbarband, guld korall jade fantastisk hantverk-

Typiskt Webbarband med tydliga asiatiska influenser. Guld, korall, jade och fantastiskt hantverk.

kk

Uttrycksfulla armband som kräver sin kvinna! Återigen grön jade och bergskristall i guldarmband.

De olika elementen som hans smycken är uppbyggda av är egentligen inte originella utan ganska tidstypiska. Han gjorde djursmycken precis som Bulgari och Cartier och i tidsenliga material som guld, rosa korall, turkos, grön jadeit och emalj. Precis som Bulgari blickade han också tillbaka på antikens guldsmycken. Ikoniska är också hans vita smycken i bergskristall och diamanter som liknar armband Cartier gjort redan på 30-talet.

Swanson och Cartier

Swanson och Cartier i samspråk. Swanson inhandlade dessa flexibla armringar i bergskristall 1932.

Ljuv ikon i Webb armband.

Ljuv ikon i Webbarmband, 1971.

k

Cool kattcollier med korall i olika nyanser.

m

Sött och pudrigt men ändå kraftfullt, guldbrosch med koraller och turkoser och diamanter.

Den här söta zebran tillhörde Diana Vreeland

Den här söta zebran tillhörde Diana Vreeland, fint emaljarbete och ögon av rubin. Nypris idag för ett likadant är ungefär 700 000 kronor.

Han har också släktskap med Belperrons formvärld och självsäkerheten i hans linjer har samma väsen som mer radikala art-deco smycken, tänk exempelvis på Jean Fouquets smycken med sina självsäkra och starka linjer.

foquet

Jean Foquets armband från 1927. Akvamariner, diamanter och svart emalj.

webb

David Webb 1960-tal. Ring i guld, turkoser, emalj och diamanter.

Många stora konstnärer är eklektiker och Webb är i det fallet inte ett undantag. Men utöver det som hans smycken har gemensamt med andra föremål i samma genre finns också något originellt och extraordinärt som bara finns i Webbs form- och färgvärld. I det här sammanhanget kan man kanske kalla hans särart en egen typ av direkt sensualism.

Ljljl

Ganska löjliga bilder av Terry Richardson med Webbs ikoniska smycken. Det kanske är hans sensualism man försökt ta fasta på i den ganska simpla och faktiskt misslyckade reklamkampanjen med fotografier av Terry Richardson. Snacka om att förminska någonting som är så storartat som Webbs smyckeskonst.

Förutom att hans kolorit och linjespel och materialval är tydligt sensuella så har hans smycken en mycket behaglig mjuk flörtighet och elegant självsäkerhet. De skriker inte ut sin närvaro eller slänger sin sexighet i ansiktet på en betraktare. Jag skulle nästan tro att de är för sofistikerade  för att vilja gå på en orgie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s