Ett smycke säger mer än tusen ord

För några år sen kom en uppmärksammad bok om Billie Holiday som skulle göra upp med myterna kring denna remarkabla sångerska och mer handla om henne som konstnär. Bille Holiday var ju onekligen en människa som levde hårt och kort i tuffa miljöer men hennes liv konstitueras också av det faktum att hon var en storslagen konstnär som skapade progressiv musik och under hela sin karriär finslipade och utvecklade sitt artistiska uttryck. Väldigt få människor äger begåvning i samma utsträckning som hon gjorde och dessutom också förmågan att förvalta och utveckla densamma. Visst knarkade hon och visst var hon kär i män som också knarkade men hennes konstnärliga arv vittnar om en kvinna med gott artistiskt omdöme och en utomordentlig kapacitet. Det är väl nog så viktigt när man beskriver en människas liv. Jag har inte läst boken men jag fick min uppfattning om Lady Day reviderad genom att titta på en bild. Det är en bild på sångerskan när hon bär smycken formgivna av vår svenska Torun Bülow-Hübe, också hon originell och progressiv.

Begåvad sångerska med  modernt garnityr 1957.

Begåvad sångerska med modernt garnityr 1957. Smycken av Bülow-Hübe i silver och med bergskristall från franska stränder. Radikala uttryck i skön förening. Halsbandet ser trångt ut men jag vet att en Sveriges mer kända operasångerskor gärna sjunger med choker runt halsen. Det kanske är skönt att känna muskulaturen som kommer till användning när man sjunger?

Torun skapade på 50-talet smycken som var en antites till vad hon uppfattade som traditionella smycken, det vill säga smycken som gavs i present till kvinnor från män i dyrbara material och som skulle signalera status både ekonomiskt och socialt. Bülow-Hübe ville skapa smycken för frisinnade kvinnor som arbetade och tog hand om sig själva. Materialen hon arbetade i var ofta billiga och lättillgängliga som stenar som hon plockade på stranden eller bergskristaller inköpta på loppisar. Dessa tillsammans  med hennes osvikliga och träffsäkra formkänsla gav upphov till smycken med integritet och enkel elegans. Jag minns att jag reagerade väldigt starkt när jag första gången såg bilden med Billie Holiday från 1957 där hon bär Toruns silverörhängen med bergskristall och ett collier som då var väldigt radikala i sin form. Det blev en krock mellan smyckenas utstrålning och den person som jag då tänkte att Billie Holiday var.

Mer traditionellt smyckad

Mer traditionellt smyckad, pärlor kring hals och i öronen och sin gardenia i håret.

År 1939 började Billie Holiday framföra den explicit antirasistiska sången Strange fruit som därmed blev ett stående inslag i hennes repertoar. Hennes skivbolag var ovilliga att spela in den utmanande sången och vid ett tillfälle lär hon ha blivit bortjagad från en klubb i Mobile, Alabama, när hon framförde den. Den radikalt politiska låten om lynchningar i södern är idag en klassiker men det måste ha krävt avsevärt mod av en svart kvinna att framföra  den i 30- och 40-talens fortfarande segregerade USA.

1972 kom en film om Holiday med Diana Ross i huvudrollen. Filmen är en kavalkad av

Ross som Holiday

Ross som Holiday

Holidays förment självdestruktiva tillkortakommanden. Den fokuserar på fängelsevistelser, droger, sexuella utsvävningar och elaka män. Filmen fick ett stort genomslag när den kom men kritiken mot den idag är inte nådig. Alldeles säkert ligger den till grund för många föreställningar om Holiday som inte är riktigt rättvisande eftersom Billie Holiday är så oändligt mycket mer än sitt kaotiska privatliv. Kanske blev jag påmind genom bilden som jag såg första gången för tio år sedan att sanningen om Billie Holiday är så oerhört mer komplex än vad den gängse sentimentala bilden av henne som lidande kvinna med ett stökigt liv gjorde gällande genom böcker och filmer.  Bille Holiday var djärv och fokuserad, självständig och målmedveten. Hon var precis just av den människotyp som Bülow-Hübe skapade smycken för. Så betänk att de smycken du bär kan revolutionera också bilden av dig, sådan är smyckets kraft!

Cool kvinna med snygg hund. Hon hade bra smak också när hon valde jycke.

Cool kvinna med snygg hund. Hon hade bra smak också när hon valde jycke. Bägge med choker.

 

Advertisements

One thought on “Ett smycke säger mer än tusen ord

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s