Smycken med tofs

Drottning Marie-Antoinette stod onekligen i centrum av många dramatiska händelser. En av dessa var den så kallade halsbandsaffären när drottningens namn missbrukades av en äventyrlig kvinna. Denna kvinna lyckades på 1780-talet lura till sig ett collier av diamanter med en totalvikt på 2800 carat genom att låtsas vara Marie-Antoinette. Värde på halsbandet: minst en halv miljard kronor! Denna mytomspunna händelse och rättsprocesserna som den gav upphov till sägs ha ytterligare piskat upp den redan hätska stämningen mot monarkin och kungafamiljen. Halsbandet ifråga tillverkades på beställning av Ludvig XV som gåva till den beryktade madame du Berry som var hans älskarinna. Kungen dog och till hovjuvelerarnas förståeliga förskräckelse fick det flotta smycket aldrig levereras till den kungliga frillan. Det makalöst dyrbara collieret låg alltså och skvalpade i deras lager med konkurshot som naturlig följd. Kungafamiljen uppvaktades men var ointresserade. Sedermera hamnade smycket alltså i klorna på den förslagna madame de la Motte, som ett av hennes namn löd, med hjälp av en prostituerad dam som liknade drottningen och en grundlurad italiensk kardinal. Hur såg då detta collier ut? Halsbandet existerar inte längre men de har gjorts trovärdiga rekonstruktioner. Det minsta man kan säga om smycket är att det var ett halsband med många diamanter, säkert var det också ganska besvärligt men läckert att bära. Det bestod av rader av diamanter, girlander av diamanter, rosetter av diamanter och inte minst av tofsar med diamanter.

Collier för

Collier med diamanter som spelat en viktig roll i den franska historien. Totalvikten på diamanterna lär ha varit svindlande 2800 carat!

Såklart bar drottningen pärlor också. Lauren Hutton hade faktiskt en pärlcollier som tillhört den halshuggna Marie-Antoinette.

Såklart bar drottningen pärlor också. Barbara Hutton hade faktiskt en pärlcollier som tillhört den halshuggna Marie-Antoinette.

Tofsen löper som ett tema genom smyckeshistorien alltsedan 1700-talet och den är ett motiv som skapar både liv och rörelse i ett smycke. Det är högst förståeligt att den pigga tofsen är ett flitigt använt ämne i smyckeskonstens historia! Under den edwardianska eran som sträcker sig mellan ungefär 1890 och 1915 förekommer den ovanligt ofta. Perioden kallas för de vita smyckenas tid och juvelerarna briljerade i hantverksprecision och tillverkade lätta och eleganta smycken med platina som favoritmetall. Man använde vita diamanter som nu strömmade in från de nya afrikanska källorna, också pärlor användes flitigt. Ett typiskt edwardianskt smycke var den så kallade sautoiren som är ett längre halsband ofta buren som en sjal med tofsar i ändarna eller en enklare kedja med en tofs eller annan typ av hänge i slutet.

Tidstypisk edwardiansk sautoir i vit metall och små pärlo

Tidstypisk edwardiansk sautoir i vit metall och små pärlor och diamanter.

Elegant kvinna anno 1910

Skådespelerskan Edna Wallace Hopper anno 1910

van cleef and arpels 1922 diamanter olika former pt

Van Cleef & Arpels 1922, collier med en massa diamanter…

Också i andra färger och utföranden är det snyggt med tofs och sautoir,

van cleef krysopras korall diamanter

…Van Cleef några decennier senare. Sautoir med krysopras, korall och diamanter i guld. 1960-tal.

Coola Hemmerle med spinell och safirer i bulliga tofsörhängen.

Coola Hemmerle med spinell och safirer i bulliga tofsörhängen, 2014!

Ännu ett mästerverk av Schlumberger med turkoser och diamanter.

Ännu ett mästerverk av Schlumberger för Tiffany med turkoser och diamanter. Jean Sclumberger var en fransk formgivare av smycken främst känd för sina arbeten för Tiffany (som ovan). Bland annat har han gjort broschen “Bird on a rock” som skapades för den stora kända gula Tiffanydiamanten på 1960-talet.

sterlé retro 50-tal rubiner diamanter guld

Så cool! Firma Sterlé i typisk retrostil med rubiner, diamanter och guld. Pierre Sterlé skapade smycken som var svårt populär i 50-talets Paris, han var en urusel affärsman och på 70-talet gick han i konkurs.

Sist några bilder som påminner att smycken från olika kulturer kan tala samma språk.

Sautoir

Färggrann sautoir längst till höger, i mitten en choker.

Män i västafrikanskt land prydda inför en traditionell initieringsrit. Notera jättetofsarna. Behovet och sätter att smycka sig tycks vara universellt

Män i västafrikanskt land prydda inför en traditionell initieringsrit. Notera jättetofsarna. Behovet att smycka sig tycks vara universellt och vissa teman återkommer.

Så har vi hittat tofsar hos drottningar och i Afrika och sautoirliknande collier hos såväl indianer som i 50-talets hippa Paris. Det är ett alldeles försonande drag hos människoarten och också förbryllande, det att vi vill skapa vackra ting och pryda oss och våra kroppar med skönhet!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s