Subversiva smycken

När Paris ockuperades av tyskarna under andra världskriget protesterades det åtminstone i ett av skyltfönstrena på stadens mest exklusiva shoppinggata, rue de la Paix. Det var maison Cartier som på sitt eget språk uttryckte sin åsikt om tyskarnas närvaro.  Med hjälp av en liten liten guldbrosch visade Cartier att Frankrike under tyskt styre var att betrakta som en frihetsberövad nation. Broschen formgavs av Jeanne Touissant år 1940 och låg till tyskarnas förtret permanent i fönstret på deras kända butik i Paris.

Brosch från Cartier 1940

Brosch från Cartier 1940, den tillverkades också i trikolorens färger rött (korall), blått (lapis) och vitt (diamanter). Frankrike var i tyskt fängelse! Fågeln här är med safir, smaragd och diamanter. Visst ser den sorgsen ut!

Jeanne Toussaint var formgivaren bakom vad jag helt odjärvt vågar kalla för Cartiers mest sensationella och viktigaste smycken, föremål som är milstolpar i både smyckeskonstens och Cartiers historia. Hennes smycken är djärva men alltid pregnanta och föreställer ofta djur. Den som har det minsta intresse för smycken känner garanterat till hennes och firma Cartiers pantersmycken och också flamingobroschen som hon formgav för Wallis Simpsons räkning. Hon var inte bara en genialisk formgivare utan också mycket modig människa. Tilltaget att formge och placera ut broschen med den fängslade franska fågeln renderade henne flera nätter i häkte men hennes vänskap med Coco Chanel räddade henne ur den tyska fångenskapen. När den tyska ockupationen upphörde formgav hon en ny brosch.

Så här glad blev den franska fågeln när tyskarn drevs bort från Paris!

Så här glad blev den franska fågeln när tyskarna drevs bort från Paris! Visst kan man nästan höra den glada sången.

För att stärka modet hos de krigströtta parisarna släppte Cartier en ytterligare variant året för krigsslutet, 1945.

Kvittrande pippi anno 1946

Kvittrande pippi anno 1946 från Cartier.

I dessa broscher samsas högklassigt hantverk med fin formgivning och mänskligt mod. Très bien!

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s