Modest Monroe

Marilyn Monroe levde bara i 36 år men har ändå gjort ett outplånligt avtryck i vårt kollektiva minne. Hon var en säregen mix av sensualism och sårbarhet och hennes karisma tränger, som man säger, rakt igenom filmduken. Eftersom jag av födsel och ohejdad vana oftast synar hur människor smyckar sig fylls jag av en alldeles mjuk ock ömsint känsla när jag tänker på den feminina skådisens sätt att smycka sig. Hon var så försiktig och modest i sina val att man osökt börjar tänka på Elisabeth Taylors smyckesvanor som var det diametralt motsatta! Om än träffsäkert och elegant så smyckade sig Taylor minst sagt överdådigt. Det var stort och mycket och vanvettigt dyrt. Marilyn Monroe smyckade sig i kontrast till Taylor närmast asketiskt, i alla fall privat. Hon lär bara ha ägt två stycken exklusiva smycken, en ring och ett halsband. Det verkar alltså inte så troligt att hon själv egentligen omfattade uppfattningen att diamanter är en flickas bästa vän, kanske är det därför den bedagade sången och scenen där den framförs känns något beklämmande att titta på idag.

Bilden av MM som

Bilden av Marilyn som kallhamrad diamantälskare i filmen Gentlemen prefer blondes från 1953.

Hur som haver var Monroe under några få månader gift med basebollspelaren Joe DiMaggio och tillsammans besökte paret Japan 1954 och det var då DiMaggio inhandlade det pärlcollier som är det enda smycke som åtminstone  jag förknippar med skådespelerskan och som var ett av de två dyra smycken som hon lär ha haft i sin ägo. Halsbandet är en pärlcollier med odlade japanska pärlor av väldigt traditionell storlek och klassiskt vita i färgen.

Ett pärlband  av 44 Akoyapärlor som tillhört marilyn Monroe

Ett pärlband av Akoyapärlor som tillhört Marilyn Monroe.

Detta bar Monroe i så kallad chokerlängd, det vill säga kort. Idag kan man driva upp riktigt stora pärlor också i sötvattens-molusker i en ganska enkel och billig process. Till skillnad från på 1950-talet är det idag nästan möjligt för vem som helst bära pärlor som mäter ända upp till 20 millimeter i diameter men redan på 50-talet var Monroes pärlrad tämligen flärdfri och anspråkslös. Jag skulle vilja påstå att det på 50-talet var väldigt ovanligt att en kvinna med hennes status och rang smyckade sig så enkelt och modest.

Marilyn med make och pärlchoker

Marilyn med make och pärlchoker

 

Hennes anspråkslösa smyckesgarderob rimmar väl med den omläsning som gjorts av den sköna stjärnan det senaste decenniet. Kronan på detta verk är kanske Joyce Carol Oates bok “Blonde” där Marilyns djupa och känsliga väsen ställs i kontrast till den hårda värld hon verkade i och det obehag hon upplevde över glappet mellan vem hon var och den roll hon spelade. Den glamorösa utsidan som hon visade publikt verkar inte ha överensstämt med hennes privata karaktär, detta tycker jag mig också ana genom att se hennes milda pärlcollier. Jag har sagt det förut och kommer att göra det igen, dina smycken berättar om din själ. De kan blotta inte bara vem du vill vara utan den du är. Efter skilsmässan gav Marilyn halsbandet till sin stylist som senare donerade det till firma Mikimoto som idag har pärlorna i sin samling. Det dyker ibland upp på utställningar runt om i världen.

mm

Stjärnan i sin privata form…

...och som fantasibild

…och som fantasibild.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s