Antika amuletter

Man kan lära känna en annan värld genom att titta på smycken som kommer därifrån. En av den gångna sommarens höjdpunkter var för min del ett besök på Neapels arkeologiska museum och salen där som rymmer en samling av antik konst med erotiska motiv. Samlingen har varit offentlig i bara drygt femton år. Den har tidigare ansetts vara alltför moraliskt krävande och bara lämplig för vissa utvalda och stabila män, bland annat diplomater. Den har dessutom under århundradenas lopp tillåtits förfalla men nu är den renoverad och offentlig. Mina ögon föll naturligtvis på montern med smycken och de otaliga amuletterna i form av hängen i fallosform. En amulett fyller ett dubbelt syfte, den kan dels skrämma bort någonting och dels locka till sig någonting. Det manliga könsorganet ansågs i romarriket bringa välgång och tillväxt och stöta bort vad vi idag kanske kallar negativ energi. Det förknippades också med Merkurius som var köpmännens beskyddare och därför förekommer ofta bilder på fallos utanför butiker av olika slag i till exempel Pompeji. I det gamla Grekland associerades det mansspecifika organet med fåglar och också i Napoli flyger bevingade fallos i sagda smyckesmonter.

Bevingade fallos i

Bevingade fallos i brons. Romerska arbeten från hundratalet f.Kr. och mycket senare uppgrävda i Pompeji.

Samligen rymmer också antika caméer med erotiska motiv, de är sant sensuella i det taktila format som en snidad ädelsten är!  Museet äger för övrigt en storslagen samling med huvudsakligen antika men också senare graverade ädelstenar med mer så kallade anständiga motiv.

Antik sten från 100-talet fKr

Antik camé i agat från 100-talet f.Kr. som finns i de gamla hemliga samlingarna som nu går att beskåda i Neapels arkeologiska museum.

Ett annat vanligt föremål från antiken är vad som kallas mano fico, ett föremål som avbildar en hand med sin tumme instoppad mellan två andra fingrar. Denna handrörelse föreställer en sexuell förening. Under antiken användes den bland annat av soldater i amulettform mot otur  och ännu idag används den som obscen gest i heta italienska debatter.

Mano fico i korall som under antiken ansågs vara ett särdeles lämpligt material för

Mano fico i korall, ett material som under antiken ansågs vara ett särdeles lämpligt material för amuletter.

När man började utgrävningarna i områdena runt Neapel på 1700- och 1800-talen lär man ha förvånats över de stora mängderna konst och artefakter av erotisk och sexuell natur man hittade. Ännu idag stämplas Pompeji som en syndig stad. Amuletter med erigerade manliga organ lär ha burits av barn i romarriket för att hålla olyckor borta och bagaren i Pompeji hade nämnda föremål i relief på väggen utanför sin brödbutik för att främja sina affärer. Frågan är vad detta vittnar om? Kanske kan man våga påstå att framställningar och bilder av könsorgan blivit mer laddade idag, sällan ser man längre fallosar kring halsen varken på vuxna eller barn. Det verkar också som om våra smycken samtidigt blivit mindre laddade, få anser väl idag att hängsmycken på riktigt kan främja vår lycka och avvisa mörker och otur. Smycken är sanner-ligen  vackra ting som kan uttrycka idéer från de tidevarv där de danats.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s