Smycken som är whimsical

Åh, vad jag gillar det dubbelbottnade begreppet whimsical. Jag såg filmen Leon i helgen och ordet dyker upp i en dialog där Gary Oldmans über-obehagliga polis skonar Natalie Portmans rollfigur i en läskig scen. Den korrupte polisen filosoferar över hur whimsical livet kan vara och låter bli att skjuta den modiga flickan som kommit för att hämnas sin lillebrors död. Filmen utspelar sig i NYC och det var även där som Jean Schlumberger bodde när han var verksam för firma Tiffany&Co., det vill säga mellan 1956 fram till sin död 1987. Schlumberger är mest känd för sina broscher i form av olika djur som han formgav för Tiffanys räkning och begreppet ovan förefaller nästan ha skapats för att kunna beskriva hans fantastiska broschkreationer! De roligaste smyckesauktionerna brukar också äga rum i New York och Sothebys september-auktion i stan på andra sidan Atlanten är inget undantag. En vän till mig som varit bosatt där brukar hävda att kvinnor i New York sätter en ära i att smycka sig originellt för att därigenom sticka ut istället för att smälta in. Det verkar stämma när man beaktar stadens enorma utbud av innovativa och starka smycken. Många klassiska smyckeskonstnärer har också blommat upp i New York, tänk kreationer av Verdura och Webb och du har typiska New York smycken i tankarna! En av höjdpunkterna på Sothebys septemberauktion är en paradisfågel i broschform formgiven av den franskfödde Schlumberger, ett smycke som jag i alla fall tycker ger kropp åt begreppet whimsical.

Vogue 1963

Vogue 1963. Paradisfågel av Schlumberger med böjd nacke. Är den ömsint eller hotfull? Attack eller puss?

Paradisfågel i platina och guld med ett flertal olika stenar i olika slipformer. Formgiven på 60 talet och till salu i New York. Den ropas ut i intervaller 150 000-250 000 USD. Go get!

Paradisfågel med blodrött öga av rubin och kropp i platina och guld med ett flertal olika stenar i olika slipformer. Broschen formgavs på 60-talet och går snart under klubban i New York. Den ropas ut i intervallet 150 000-250 000 USD.

Översatt till svenska betecknar “whimsical” någonting som är lekfullt på ett bra sätt men också och samtidigt lynnigt och oförnuftigt på ett kanske bisarrt och lite obehagligt sätt. Jag tycker att detta fångar essensen i några av Schlumbergers broscher. De är figurer som är söta på ett roligt och sött sätt men också lite udda och konstiga och nästan skrämmande.

Manet av

Manet skapad av Schlumberger åt en man som blivit rejält bränd och skadad av en manet, visst ser maneten lite oberäknelig eller lynnig ut trots att den är så gulligt yster. Manetens huvud är av månstenar och briljanter och de svängda armarna av ametister. Nypris hos Tiffany är cirka 125 000 USD.

Montage med en flock av paradisfåglar i flykt

Montage med en flock av paradisfåglar i flykt, i verkligheten gillar paradisfåglar att stanna i träd och inte ser de här fåglarna så värst flygdugliga ut!

Sötnos

Sötnos med skarp näbb, visst ser den aningens lynnig ut om än alldeles underbar.

Diana Vreelands favoritbrosch formgiven av Schlumberger

Diana Vreelands favoritbrosch formgiven av Schlumberger 1941 i samråd med Vreeland själv. Den representerar ridderligt mod och stolthet men visst leder den väl tankarna till Don Quijote, han som stred mot väderkvarnar! Så säregen!

Ljuvligt egensinnig

Ljuvligt egensinnig fågel av Schlumberger som liksom glider fram med en tår av akvamarin som faller från ett öga av rubin. Ser nästan inte den hängande plymen också sorgsen ut om än väldigt ståtlig.

Schlumberger var den förste formgivaren som fick signera sina smycken för Tiffany&Co. En av deras mest ikoniska föremål är broschen “Bird on a rock” som lät tillverkas för den gula gigantiska Tiffanydiamanten som hamnat i firmans ägo redan på slutet av 1800-talet. I sitt slipade tillstånd väger den idag nästan 129 carat och är underbart briljantslipad på gammalt sätt i så kallad cushionform och med lite extra fasetter för att få fart på den gigantiska diamanten. Diamanten i sig är faktiskt lite whimsical. Vem fick så formge ett smycke åt den gula diamanten? Schlumberger förstås!

Bird on a rock

Bird on a rock! Klart man blir lite mallig på en av världens mest kända diamanter. Bästa plymen på plats!

Diamant funnen i Sydafrika cirka 1877.

The yellow Tiffany, funnen i Sydafrika cirka 1877. Lär bara blivit buren vid två tillfällen, en av de två kvinnor som fått äran att bära “the rock” är Audrey Hepburn.

Låt oss hoppas att den säregna paradisfågeln av ädelstenar och guld hittar ett värdigt hem att vila sina vingar!      

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s