The zipper

Som svensk är det lätt att känna sig stolt när dragkedjan kommer på tal; ännu en svensk uppfinning! I början av 1950-talet presenterade Van Cleef & Arpels sitt magiska collier “Zip”, ett av deras häftigaste smycken någonsin. Det lär ha kommit till efter en idé av Wallis Simpson, en av 1950-talets största konsumenter av lyxsmycken. Halsbandet är formmässigt både sensuellt extravagant och surrealistiskt coolt, tekniskt är det mycket avancerat. Smycket går att omvandla till ett armband och dragkedjan fungerar faktiskt. Det är inte konstigt att det lär ha tagit mer än ett decennium att konstruera det läckra halsbandet.

Zip som halsband och armband

The zipper som halsband och armband i guld och diamanter.

Bara ett fåtal halsband med dragkedjan som nav tillverkades av Van Cleef & Arpels under 50-talet och bara ett drygt dussin av dessa lär ha dykt upp på andrahandsmarknaden. Den enda prisnoteringen jag hittat är på en enklare guldvariant från början av 2000-talet, prislappen då var på ungefär 900 000 kronor. Säkert skulle det ha varit betydligt dyrare idag. Förvisso har den anrika juveleraren tillverkat halsbandet senare, år 2011 släppte de en kollektion med betydligt färggrannare men klenare och vansinnigt dyra varianter av det ikoniska smycket. Behöver jag tillägga att den moderna varianten inte på långa vägar är lika snygg som sina systrar från 50-talet.

Modern variant, inte alls lika kraftfull eller direkt i uttrycket  som sina föregångare

Modern variant, inte alls lika kraftfull eller direkt i uttrycket som sina föregångare. Saknar inte den moderna varianten sina föregångares pondus?

The real deal

The real deal, en zip från 50-talet.  Massivt och elegant med guld, lapis och diamanter. Ett föremål som helt saknar tvivel.

Modern variant, förvisso läcker men mindre platstisk och levande

Modern variant, förvisso läcker men mindre plastisk och elegant än tidigare varianter. Den ter sig nästan livlös i jämförelse med halsbanden från 50-talet.

När halsbandet blir buret uppstår en surrealistisk situation, det ser ut som om det går att dra eller öppna upp skinnet på den som bär halsbandet mot sin kropp. Bland annat hos Dali, den surrealistiska målaren par excellence, hittar man bilder på kroppar som delvis eller i stycken fått sitt skinn bortrivet och mina tankar går till sådana bilder när jag ser Van Cleef & Arpels halsband.

Kropp hos Dali som öppnats upp

Kropp hos Dali som öppnats upp….

Den legendariska modeskaparen Elsa Schiaparelli samarbetade med flera betydande 1900-tals konstnärer däribland Dali. Det var hon som beställde ett av Dalis första smycken, hans häftiga telefonlurar.

 

1949skapade Dali dessa lurar i guld med rubiner, smargader och diamanter. Dagens yngsta generation vet inte längre vad de föreställer.

1949 skapade Dali dessa lurar i guld med rubiner, smargader och diamant-er. Dagens yngsta gene-ration vet inte längre vad de föreställer.

Samarbete Schiaparelli/Dali

Samarbete Schiaparelli/Dali sent 30-tal. Klänning med skelettstruktur.

Kvinna smyckad med några av Dalis bästa smycken.

Dramatisk kvinna smyckad med några av Dalis bästa smycken. Hans smycken kan te sig något grova men visst är de iögonfallande.

En av den kreativa italienskans kända kollektioner är den från mitten av 30-talet när hon använder dragkedjor helt öppet som en visuell och viktig estetisk detalj i ett klädesplagg istället för att som tidigare dölja den som en enbart funktionell del av exempelvis en klänning. Detta var ett mycket djärvt och modernt grepp på 30-talet.

Vacker klänning av modeskaperskan från Italien.

Vacker klänning av modeskaperskan från Italien.

Annons

Annons för Schiaparelli.

Mrs Simpson

Mrs Simpson i skapelser av Schiaparelli.

1930 och 40 talen var fantastiska decennier i smyckeskonstens historia, då strålade konstnärlighet samman med hantverkskunnande, material-kännedom och en längtan att bryta ny mark och till förändring. Vilka mångfasetterade smycken som skapades!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s