Acne och Art Deco

Visst är det kul att Acne låter smycken ta så stor plats i sin senaste kollektion, för övrigt en vacker och tilltalande samling av huvudsakligen kläder. I en annons som finns på många platser i Stockholms innerstad spelar ett halsband huvudrollen, det finns inte ett klädesplagg i sikte på fotot i annonsen men bara ett stort skivformat collier kring halsen på en allvarlig kvinna med nedsänkt blick.

Kläder från Acnes vinterkollektion och ett stort halsband.

Kläder från Acnes vinterkollektion och ett stort halsband som spelar huvudrollen i Acnes senaste reklamkampanj.

Samma diskusliknande form återfinns också i ringar och som armband och örhängen. Materialen är silver och mässing i olika färger benämnda till exempel gun-metal brass och rustic gold!

Ring från kollektionen

Ring från kollektionen, i mässing som är en blandning av olika metaller och kan variera i färg.

...och ett armband.

…och ett armband också i mässing kallad “gun-metal”.

Hur står sig då Acnes smycken formmässigt? Såklart är de iögonfallande genom sitt stora format och sin formmässiga tydlighet och i viss mån kraftfulla aura. De ser ut som smycken för krigare och det gillar ju jag. Men detta till trots saknar de några av de viktigaste kvaliteterna hos smycken eller estetiska föremål, de egenskaper som vi i brist på bättre uttryck kanske kan kalla ett levande uttryck respektive dynamiskt formspråk. När jag ser Acne-smyckenas rena nästan rigida linjer tänker jag osökt på en del av de mer hårda och revolutionära Art Deco smyckena som producerades under det ur smyckes-synpunkt ljuva 30-talet. De visar oss vad som saknas i Acnes nya smycken.

ring

Ring i silver från 1933  av en av av 1900-talets mest namnkunniga formgivare Jean Deprés. Han umgicks i kretsarna kring Braque och Picasso, under första världskriget arbetade han med att tillverka delar till flygplansmotorer. Harmoni och dynamik samtidigt.

Brosch av samma konstnär, kallad smyckeskonstens Picasso.

Brosch av samma konstnär, kallad smyckeskonstens Picasso. Från 1930 talet.

Nittonhundratalet var ett oerhört komplext och rikt sekel i smyckeskonstens historia och en av alla höjdpunkter är de smycken som skapades i samklang med modernismen och kubismen. Huvudaktörerna var fransmän, och bland de viktigaste namnen är Deprés, Fouquet, Templier och Sandoz.

Brosch av Raymond Templier i mer exklusiva och traditionella materia.

Kubistisk brosch av Raymond Templier i mer exklusiva och traditionella material, guld lackarbete och diamanter. Vacker förskjutning i den cirkelformade kroppen. 1930-tal.

Alla dessa män var makalösa konstnärer som samarbetade med de allra skickligaste hantverkare. Deras smycken är icke-naturalistiska, de föreställer ingenting utan är geometriska figurer eller ren form. De arbetade både i traditionella ädla metaller men också i sammanhanget nya industriella material som gummi och stål.

Armring av Jean Fouquet också han från en känd juvelerarfamilj.

Armring av Jean Fouquet från 1931. Ebenholts och krom, den klubbades för ungefär en miljon kronor för några år sedan! Hyperradikal och skön, notera de livgivande kontrasterna mellan former, färger och material.

Deras stil brukar benämnas Art Deco, men strömningar i smyckesutvecklingen under förra seklet var så komplexa och förgrenade att det känns något oprecist att använda färdiga “begrepp”. Hur som helst är geometriska former eller kroppar centrala, smyckena definieras av rena “uttryckslösa” linjer precis som Acnes senaste smycken. Men när Acnes smycken är klanglösa är smyckena från 30-talet dynamiska, lekfulla och klangfulla. De rymmer subtila färg-, textur- och materialkontraster och förfinade brott och förskjutningar i de geometriska kropparna. Acnes föremål är i jämförelse med dessa mer statiskt händelselösa och stumma.

Gerard Sandoz, vacker och i sammanhanget ovanlig färgrik brosch. Vitguld, korall och sk onyx samt diamanter.

Gerard Sandoz, vacker och i sammanhanget ovanlig färgrik brosch. Vitguld, korall och sk onyx samt diamanter.

Om de högklassiga smyckesföremålen från 1930-talet är stjärnor i bärande roller spelar Acnes smycken statistens roll. Men en komplett film kräver ju många olika typer av aktörer, också smyckenas värld blir rik och full genom de föremål av olika slag som den rymmer.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s