Cartier/Carter

Ett smycke likställs inte sällan med det material som det är byggt av och det monetära värde som detta materialiserar. En ring är en metallform konstruerad för att fästa och bära en diamant etc. Traditionella (och dyrbara!) material i sammanhanget är exempelvis diamanter och safirer, pärlor och guld och platina. Cartier är en av de smyckestillverkare som många förknippar med dyra smycken i kostsamma material men färre känner förmodligen till hur banbrytande de varit i smyckeskonstens historia. Jag vågar påstå att de hade sin storhetstid under decennierna mellan 1900-talets världskrig och det är hart när omöjligt att sluta förundras över alla de stordåd de utförde på 20- och 30-talen! Några av alla mina Cartierfavoriter är de smycken som de skapade med forntida egyptiska artefakter inbyggda i ljuvliga visionära Cartiersmycken av högsta hantverkskonst. 150 stycken smycken med egyptiska föremål lär ha tillverkats under en period om cirka tio år. En handfull av dessa kom ut på marknaden och till försäljning förra året, det var en samling som tillhört en lady Abdy som umgicks i avantgardekretsar i Paris. Enligt Sothebys som fick äran att auktionera ut föremålen var lady Abdy en sensationell skönhet och porträtt på ladyn bekräftar sanningshalten i detta påstående.

Lady Abdy förevigad i ett porträtt signerat Man Ray.

Lady Abdy förevigad i ett porträtt signerat Man Ray. Åt denna dam lät Cartier tillverka några av sina allra häftigaste smycken. Vad vore 1900-talet utan alla excentriska och smakfulla kvinnor som hade medel att låta beställa smycken!

Brosch från samlingen som föreställer en tempelportal. Själva portalen är egyptisk fajans, det vill säga glaserat lergods. Den är

Brosch som föreställer en tempelportal. Själva porten är i byggd i egyptisk fajans, det vill säga glaserat lergods. Resten av bygget är signerat Cartier; platina, emalj, diamanter och olika färgstenar. Från lady Abdys samling.

Modernismen var en väldigt kraftfull utåtriktade estetisk rörelse som assimilerade element från olika håll och kanter, intresset för främmande kulturer omfattade bland annat den forntida egyptiska epoken. 1922 hittade Howard Carter Tutankhamons grav vilket gav intensiv genklang inte minst i smyckesvärlden. Louis Cartier samlade egyptisk artefakter och på 1920-talet tillverkades de första Cartiersmyckena med antika egyptiska föremål i huvudrollen. Ett av de vackraste föremålen ifrån auktionen nämnd ovan är en brosch som byggts kring en liten fajansfigur som föreställer krigsgudinnan Sekhmet, runt henne välver sig en himmel av lapis lazuli med stjärnor av diamanter. En svart kant av onyx ramar in himlen kring den vackra guden. Broschen är ett hantverksmässigt mirakel som är troget både den egyptiska estetiken och Cartiers egna visioner.

Makalöst mästerverk. Det gläder mig att broschen klubbades för till och med lite mer än 1 000 000 USD!

Makalöst mästerverk! Det gläder mig att broschen klubbades för till och med lite mer än 1 000 000 USD! Broschen vilar på en stiliserad framställning av en lotus, en viktig blomma i egyptisk mytologi. I centrum Sekhmet, bland annat krigets gudinna med solskivan, som är ett av hennes attribut kring huvudet. Gudinnan är daterad till cirka 700 f.Kr. Broschen skapades 1925.

En snarlik brosch från 1923 var ute på marknaden 2007. Dessa två är de enda broscher Cartier gjorde i denna form, en form som anspelar på den båge  som uppstår när en påfågel spänner upp sina stjärtfjädrar. Påfågeln var en central fågel i det faraoniska Egypten.

Steatit 1923

Glaserad steatit eller tvålsten med hieroglyfer monterad i brosch 1923…

och baksidan med översättning, fantastiks gravyr detaljer!

…och baksidan med översättning i fantastiskt vacker gravyr. I detaljerna avslöjar sig mästerverken.

Brosch med fajansfigur daterad till cirka 1000 år f Kr

Brosch med Sehkmet som fajansfigur daterad till cirka 1000 år f Kr. Se Cartierarmbandet kring krigsgudinnans handled. Klubbad för cirka 850 000 USD förra året.

Även glåmiga dagar som höstens kan vara, tänk då på all den prakt och skönhet som människor skapat. Nog känns det då ljusare och skönare?

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s