White glove sale

Den auktionsförrättare som hållit i klubban vid en auktion där samtliga föremål sålts föräras en vit handske som han eller hon bär när det dricks champagne efter den sällsynt lyckade auktionen. En sådan auktion kallas därför för en white glove sale och hör alltså till ovanligheterna. Till min stora glädje ägde en sådan nyligen rum hos Bonhams i London då det gamla brittiska auktionshuset sålde en amerikansk samling om 101 stycken kaméer och intaglios varav många var antika. Samtliga av de graverade ädelstenarna var monterade i guldringar.

Hjort i flykt, en romersk så kallad "nicolo" som är onyx med blåfärgade skikt som framträder ca 12 000 kr

Hjort i flykt, en romersk så kallad “nicolo” som är en agat med blåfärgade skikt som framträder i det bearbetade mineralet. Såldes för ca 12 000 kr hos Bonhams.

 

Konsten att gravera ädelstenar går långt tillbaka i tiden och man skiljer mellan intaglios och kaméer. Intaglios är stenar där motivet är nedgraverat i mineralet och i kaméer är motivet i relief och strikt definierat egentligen flerfärgat även om man använder begreppet även om enfärgade föremål.

Stenen som gett namn åtkarneol ceres namn åt smligne ca 32000 romersks

Stenen som gett namn åt samlingen. Ceres graverad i karneol, det kanske vanligast förekommande materialet för antika intaglios. Romersk, såld för cirka 32 000 kronor. Ceres var en fruktbarhetsgudinna i romersk mytologi.

sardonyx ca 20000 sphinx romersg

Ännu ett romerskt arbete från samlingen, en sittande sfinx graverad i sardonyx, det vill säga agat med bruna och vita skikt eller lager. Såld hos Bonhams för ungefär 20 000 kronor.

Det dominerande mineralet i så kallad glyptisk konst, det vill säga konsten att gravera eller snida i ädelstensmaterial, är olika varianter av kvarts. Vanligast är kalcedon, till exempel vackert orange karneol men ofta används också bandade varianter som agat eller onyx som alltså består av band eller lager med olika färger och transluscens vars skillnader tydliggörs och framträder genom snideriet eller gravyren. En av samlingens höjdpunkter är en romersk intaglio med ett kvinnoporträtt graverat i sardonyx, ett material med bruna och vita skikt. Den graverade ädelstenen har någon gång under årens lopp skadats men är vackert lagad.

kk

Sardonyx graverad någon gång under det första århundradet efter Kristi födelse. Såld för ungefär 300 000 kronor.

Se skillnader i färg och hur ljuset släpps igenom olika, graverad agat från den amerikanska samlingen

Se skillnader i färg och hur ljuset släpps igenom i suggestiv graverad agat från den amerikanska samlingen. Vem behöver moderna diamantringar?

band agat 100 årh efter Kr man med boch ca 200 000 kr

Underskön sten graverad under den första århundradet. Man med get framgraverad i agat.  Såld hos Bonhams för cirka 200 000 kronor.

agat strax över 300 000 kr, medus

Medusa, förmodligen ett senare arbete som klubbades för ungefär 300 000 kr. Medusamotivet är ofta väldigt eftersökt. En av antikens mest spektakulära kaméer finns på baksidan av la Tazza Farnese och föreställer Medusa.

gryllus förm romersk skandlar med falska ca 22 ooo kr

Sist en liten gryllus i jaspis som klubbades för cirka 20 000 kr. En gryllus är en bild som sammansmälter olika figurer, här en pojke och en satyr. Förmodligen antik enligt Bonhams katalog.

Vilka mirakel från gamla tider som spreds över världen vid den lyckade auktionen i London! Förvisso klubbades många av föremålen långt över utropspriser men priserna är ändå i sammanhanget modesta. De dyraste föremålen såldes för drygt 300 000 kronor, det är inte en summa som leder djupt in i kassavalven i en modern juvelsbutik idag. Så vilka magiska fynd många har gjort när de köpt de flertusenåriga konstverk som de antika gemmerna är, skapade där och när vår civilisation skapades. Grattis!

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s