Felix och reptiler

Det finns rörliga bilder på på en åldrad Maria Felix i spansk TV när hon och hennes personlighet glittrar ikapp med ett massivt collier i form av en orm som hon bär kring sin aristokratiska hals. Scenens bakgrund är himmelsblå, ormens alla 2473 diamanter är vita och den mexikanska filmstjärnans aura är makalös. Åtminstone jag blir hänryckt av den strålande kvinnan och hennes självklara sätt att bära upp den underbara och i sanningens namn något krävande Cartiercolliern som i en orms skepnad ringlar sig fram kring filmstjärnans hals.

jkj

Märkesåret 1968 beställde Felix den fantastiska ormen…

...

…från Cartier. Tillverkad i platinum och guld med briljanter och baguetter med en sammanlagd vikt på 178,21 carat. Emaljerad insida med färger som kanske påminner om Mexicos flagga och två smaragdögon. Idag åter i Cartiers ägo och ibland utställd runt om i världen. Jag skulle göra mycket för att få pröva ormen och känna hur den är konstruerad!

kjk

Enbart en oerhört välgjord diamantorm kan röra sig så här smidigt!

Den mexikanska skådespelerskan som var med i nästan 50 filmer och hade sin storhetstid under 40- och 50-talen var både reptilfantast och älskare av juveler. Felix satte en ära i att kunna beställa och betala sina smycken själv. Ormen från Cartier är bara ett av hennes legendariska smycken från den anrika smyckestillverkaren. Minst lika välkänt är hennes halsband av två stridande krokodiler som dessutom går att bryta upp i två broscher. Det halsbandet tillverkades 1975 i guld med 1060 smaragder och strax över 1000 gula diamanter. Stjärnan lär ha tågat in hos Cartier på rue de la Paix med sin alldeles levande bebiskrokodil och bett om en replik i ädelstenar och guld. Resultatat av mötet blev ett av Cartiers mer välkända smycken.

Nog kan man ana att Maria Felix gillade reptiler

Nog kan man ana att Maria Felix gillade reptiler, här bland annat med sitt krokodilhalsband.

Arga sötnosar i jakt

Arga sötnosar i jakt. Notera att de inre benen är inböjda för att inte irritera en hals.

Det spektakulära men mycket klassiska smycket utlånat till en annan stjärna. Ormarna är numera i Cartiers ägo.

Det spektakulära men mycket klassiska smycket utlånat till en annan stjärna. Krokodilerna är numera i Cartiers ägo.

Den karismatiska mexikanskan som haft roller i filmer av både Jean Renoir och Luis Bunuel och blivit avbildad av Diego Rivera bar dessutom Cartierreptiler i sina öron. Den legendariska Jean Touissant, kvinnan bakom flera av Cartiers ikoniska djursmycken, formgav de dundercoola ormarna som kryper kring Felix öronlober.

l

Guld, turkoser och dramatiska ögonbryn.

Maria Felix kallade sig för en kvinna med en mans hjärta och för en krigare. Förvisso finns det olika slags krigare men nog måste det vara svårt att fajtas med så många smycken som Felix gillade att bära?

Örhängena igen

Ormar och blick.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s