Ruby my dear

När man studerar eller kanske snarare reflekterar över gamla tider slås man ofta av hur rika forna kulturer på många sätt varit och att deras insatser inte sällan överskuggar våra. Jag är väldigt svag för hur man förr tänkte kring och benämnde olika fenomen och egenskaper hos ädelstenar, till exempel deras färger. Det kanske inte alltid med våra mått mätt var så sakligt eller exakt men så rikt och suggestivt man tycks ha tänkt, känt och pratat om ädelstenar och deras minst sagt märkvärdiga natur! Rubin är ett mineral som när det uppfyller alla villkor för vad som utgör en högklassig rubin är verkligt svindlande dyr och skönt gåtfull. Nästan lika fascinerande som mineralet självt är alla benämningar för rubinens säregna färg och olika färgfenomen som är sammankopplade med vissa rubiner. De allra finaste rubinerna anses komma från den svårtillgängliga Mogokprovinsen i Burma och legenderna som härstammar därifrån om det blodröda mineralets historia är mångtaliga och spännande.

Vibrerande mogokrubin 12.20 ct. Ren rödhet med inre glöd!

Vibrerande mogokrubin på 12.20 carat. Ren rödhet med inre glöd! Tavernier som reste runt i Asien på 1600-talet påstod att man kunde begära i stort sett hur mycket pengar som helst för en rubin av högsta kvalitet med vikt över 5 carat.

196 carat av allra bästa kvalitet. Den så kallade Hixon rubinen som finns till allmän beskådan i LA!

196 carat av allra bästa kvalitet. Den så kallade Hixon-rubinen som finns till allmän beskådan i LA! Ursprung Burma och värd en förmögenhet.

Eftersom att stora rubiner är väldigt ovanliga var de förr i tiden reserverade för de allra mäktigaste männen. Delar av Burma har i perioder varit under kinesiskt styre och rubiner har då varit förbehållna de kinesiska kejsarna. För att komma runt detta dekret berättas det om att man brutit sönder alltför stora rubiner för att själv kunna göra de stora förtjänster som rubinhandel kan medföra. När detta vid ett tillfälle uppdagades av en uppmärksam kejsare som noterade att brottytan på en rubin som han blev erbjuden passade ihop med en rubin han redan ägde straffade han den olycklige stenhandlaren genom att bränna denne och hela hans familj levande. När kejsarens hustru bevittnade detta sprack henne hjärta bokstavligen i två delar. Sådan anses rubinens makt vara!

1884 de första mogok rubiner som kommit rill england som då hade burma som koloni klubbade för ca 3 miljner US exklusive provision  6.80 ct resp 6.70

1884 var Mogok brittiskt och dessa lär vara de första mogokrubinerna som anlände det forna imperiet. Monterade av Garrard med vackra diamanter i ett traditionellet motiv. Såldes för två veckor sedan för cirka 25 miljoner kronor. De röda skönheterna väger 6.80 respektive 6.70 carat.

Armring av Verdura formgiven i mitten av 1930 talet. Här i onyx och rubiner. Sålt 2011 för cirka 250 000 kronor. Rött och svart är verkligen en anslående kombination.

Vacker klassiker. Armring av Verdura formgiven i mitten av 1930- talet. Här i onyx och rubiner. Sålt 2011 för cirka 250 000 kronor. Rött och svart är verkligen en anslående kombination.

Verduras brosch med kärnor av rubin inslagna i hjärtform, ött hjärta med bett.

Verduras brosch med kärnor av rubin inslagna i hjärtform, sött hjärta med bett.

Van Cleef et Arpels med sin klassisk metod för att fatta fyrkantiga stenar. Blodröda rubiner i syndigt läcker brosch såld på auktion cirka 1.3 miljoner kronor för ett par år sedan.

En blombrosch av Van Cleef & Arpels med deras klassiska så kallade osynliga metod för att fatta fyrkantiga stenar. Blodröda rubiner i syndigt läcker brosch såld på auktion för cirka 1.3 miljoner kronor för ett par år sedan.

De finaste rubinerna sägs ha samma färg som duvblod. Innan Burma blev buddistiskt lär det ha förekommit rituell slakt av duvor och kanske kommer begreppet om den ideala rubinfärgen därifrån. Hur som helst finns det ett överflöd av beskrivningar av och termer för de bästa rubinernas blodliknande färg. Dessa skall enligt vissa gamla konnässörer likna färgen på de två första dropparna blod från en artär hos en duva som ansamlats på en nyputsad silverbricka. Enligt andra är färgen hos de bästa rubinerna som det första blodet som rinner ur en duvas näbb när man vridit nacken av den. De allra mest eftertraktade rubinerna har alltså i historisk gemmologisk analys förknippats med duvblod medans de med något lägre attraktionskraft förknippats med kaninblod och den röda färgen på ögonen hos albino-kaniner. Det är lite svindlande att tänka sig att dessa och många likartade beskrivningar faktiskt använts i forna tiders rubinkommers och i gammal litteratur.

ca 87.78 ct 6.5 nmilj usd med provion etcetera ltd

Detta collier med obehandlade rubiner från Burma och Mogok klubbades förra året i Hong Kong  för cirka 43 miljoner kronor. Sammanlagd vikt på rubinerna lär vara  87.78 carat. Halsbandet är formgivet av det hemlighetsfulla Asienbaserade företaget Etcetera Ltd vars namn ofta dyker upp i samband med riktigt dyra smycken.

3.3 milj usd med provision 6.04 ct 2012 etcetera

Samma tillverkare formgav också denna ring med en enastående Mogok-skönhet på 6.04 carat som gick under klubban 2012 för strax över 20 miljoner kronor.

Våra samtida beskrivningar av samma fenomen är betydligt mer prosaiska och ibland måste man faktiskt reflektera över om den sakliga naturen hos själva utsagan verkligen matchar den poetiska natur som en ädelsten kan vara i besittning av! Rubiner sades förr i tiden kunna koka upp vätska på grund av sin glödande karaktär vars upphov många lärda resonerat kring. Faktum är att rubiner från Mogokdistriktet faktiskt kan eller iallafall ser ut att glöda och idag förklarar man det med de kan fluorescera rött och det dessutom på grund av synlig energi, det vill säga ljus. Det strålar alltså bokstavligen talat rött ljus inifrån vissa rubiner. Huruvida den inre glöden verkligen består när ljuskällan som ger upphov till glöden försvinner ska jag låta vara osagt men fenomenet förekommer i många sägner. Riktigt stora rubiner sägs ha använts som belysning i kejserliga palats och Noas ark lär ha använt en glödande rubin som lanterna på arken! Idag används begreppet duvblodsfärg mest som en kuriositet men ibland används termen burmaröd i rubinsammanhang som en länk tillbaks till gamla tankevärldar. Rubin färgas röd genom krom men det är också krominnehållet som gör att mineralet korund som kallas rubin när det är rött har svårt att växa eftersom eftersom det orsakar sprickor. Stora rubiner är därför väldigt ovanliga. Är de dessutom från Burma av finaste färg och glöd är de så ovanliga att de är bland de absolut dyraste ädelstenar som moder natur skänkt oss!

1949 formgav Dali sin kända mun vars läppar är naturligt rubinröda. Ibland säg Marilyn Monroes leende ha inspirerat konstnären ibland sägs Mae West ha varit hans inspirationskälla.

1949 formgav Dali sin kända mun vars läppar är naturligt rubinröda. Ibland sägs Marilyn Monroes leende ha inspirerat konstnären ibland sägs Mae West ha varit hans inspirationskälla.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s