Tutti Frutti

Ibland när man ser saker som inte överensstämmer med vad man förväntar sig är det som om det hoppar till i medvetandet, detta hände mig när jag såg ett armband som gick under klubban för ett tag sedan. Många är vi nog som är eniga om att Cartiers så kallade Tutti Frutti smycken tillhör det bästa som någonsin skapats i smyckesväg och det var just ett sådant som jag fick syn på.

Tätare 1930 2012 ca 1 000 000 USD. såld i NYC

Tutti Frutti armband av Cartier från år 1930. Safirer, smaragder, rubiner, diamanter och platina. Detta såldes 2012 på auktion i NYC för totalt 1 000 000 USD. Värd varje sekin. Färgstenarna är bearbetade i Indien och Cartier lär ha varit den första västerländska smyckestillverkaren som fick tillgång till sådana särdeles fina bearbetade ädelstenar som förekommer i till exempel armbandet ovan.

Ursprunget till de färgstarka smyckenas namn behöver kanske inte förklaras och Cartiers skapelser förenar skönhet, kultur och hantverkskonst på högsta nivå. Det hela började runt förra sekelskiftet när förmögna indier sökte nya uttryck för sina ädelstenar. 1901 formgav Cartier ett Indieninspirerat halsband till det brittiska hovet som väckte intresset hos rika maharajas med skattkistor fulla av stora och mindre ädelstenar av alla slag. 1911 besökte Jacques Cartier Indien för första gången och knöt de kontakter som möjliggjorde de nydanande färgstarka Tutti Frutti smyckena som alltså är den legendariska juvelerarens skapelser för indiska kunder och tillverkade med indiska ädelstenar. Såklart trillade det snart in beställningar från andra delar av världen, vem skulle inte vilja ha ett av de fantastiska föremålen?

Daisy Fellowes

Daisy Fellowes med sitt “collier Hindou” från 1936, ett av de mer kända av Cartiers smycken. Stora safirer, smaragder och rubiner. Magnifikt!

Cartiers Tutti Frutti förknippas främst med graverade smaragder, rubiner och safirer. En läcker och kraftfull treenighet av stenar som naturligt hör ihop med Indiens rika ädelstenshistoria och kultur. Cartiers magnifika och kongeniala sätt att förvalta och bruka de indiska skatterna hör till det bästa i alla kategorier av det som människan skapat. I slutet av förra året såldes ett Tutti Frutti armband som avviker från normen eftersom att den gröna rollen spelas av ett annat material än vad som är brukligt, nämligen jade istället för smaragd. Jade kan precis som smaragd vara djupt och kraftfullt grönt men de två olika mineralen har helt olika uttryck både visuellt och kulturellt och det är framför allt den senare skillnaden som gör att armbandet framstår som avvikande och ter sig främmande.

2013 1930 strax över 2 000 000 USD. Värd varenda sekin såld i NYC

I slutet på 2013 såldes skönheten ovan för strax över 2 000 000 USD. Tillverkad 1930 med vacker jadeit i blickfånget.

Armbandet i utvecklat tillstånd.

Armbandet i utvecklat tillstånd…

Jade förknippas kanske främst med Kina där det undersköna mineralet länge varit och fortfarande är av största betydelse religiöst, kulturellt och historiskt. De senaste årens ekonomiska hausse i Kina har inneburit chockartade prisstegringar på riktigt bra jade eller egentligen jadeit, det vill säga den variant av mineralet jade som faktiskt inte ens finns i Kina men som är mest gångbar på den kinesiska marknaden. Kanske var det en kinesisk kund som ursprungligen köpte Cartiers armband med jadeit-cabochoner och säkert är det anslående smycket bosatt i Asien idag. Hur det än ligger till med den saken är armbandet märkligt och egensinnigt eftersom att smycket i sig förknippas så starkt med sitt indiska ursprung både idé- och materialmässigt och jadeit hör så verkligt intimt ihop med den kinesiska kulturen. En ljuvlig så kallad kulturkrock!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s