Nietzsches ring

I december 2011 såldes i Stockholm en ring som tillhört och burits av Friedrich Nietzsche. Ringen i guld och en heliotrop klubbades för 190 000 kronor. Nietzsche lär ha hävdat släktskap med den polska adliga släkten Radwan vars vapen är graverat i den gröna stenen med sina karaktäristiska rost-röda prickar som vilar i ringens guldskena. Ringen kom till Sverige som en gåva från den kontroversielle filosofens kontroversiella syster till familjen Thiel i början av förra seklet. Ringen lär under filosofens levnad under den senare halvan av 1800-talet varit en del av hans vardagsdräkt.

Filosofens ring i gld 14 kt

Filosofens ring i guld med familjevapen graverat i heliotrop, en variant av mineralet kvarts som också kallas för blodsten på grund av sina röda fläckar orsakade av järnoxid. Den klubbades för 190 000 kronor, med sedvanlig provision kostade den cirka 230 000 kronor!

De första ringarna som mig veterligen använts i vår civilisation är de som skapades för att fästa sigill med, sigill som genom tiderna bland annat använts för att försegla till exempel gravkammare eller spannmålstunnor och för att signera dokument och som var individuella och personliga.

Såkallat cylindersigill från den mesopotamiska kulturen cirka 4000 år f Kr, även ett avtryck i lera  med

Så kallat cylindersigill från den mesopotamiska kulturen cirka 4000 år f Kr, även ett avtryck i lera. Sigillen var genomborrade och bars runt halsen eller som ring med hjälp av virade metalltrådar.

Denna ring lär ha varit Tutankhamons och har av denne kanske använts för att signera bland annat olika dokument.

Denna ring lär ha varit Tutankhamons och har av denne kanske använts för att signera dokument. Några av de vackra tecknen lär betyda “perfekt gudom”.

De så kallade signetringarna som Nietzsches ring ovan är en förhållandevis modern variant av var den första ringtypen i mänsklighetens historia och de hade alltså det praktiska syftet att signera någonting. “Ringens” fundament tycks alltså vara som ett kraftfullt juridiskt instrument och säkert är det därför som den har en sådan speciell status bland smyckenas värld. Enligt tidiga judiska mystiska texter lär Gud bära en ring med ett sigill. Undrar hur denna kan tänkas se ut och hur den används?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s