Purpurin

Ett mytomspunnet material i smyckenas och prydnadsföremålens historia är purpurin, ett opakt glasmaterial med en djup och kraftfull röd färg som ibland kallas för oxblodsröd. Processen att framställa det mycket karaktäristiska glaset lär vara oerhört komplex och många vassa kemister har klurat på relationen mellan glasmassa och kopparpartiklar och hur den ska vara beskaffad för att ge upphov till ett opakt glas med den speciella kraftiga röda färgen. Eftersom att dessa kemister och glastillverkare varit kommersiellt verksamma har dessutom konsten att framställa det attraktiva materialet hållits hemlig och i perioder varit bortglömd. Det röda glaset lär enligt vissa skribenter ha sin ursprungskälla i Indien för flera tusen år sedan och därifrån hittat sin väg till romarriket där det förekommer och också tycks finnas beskrivet hos Plinius med benämningen heamatinum. Det råder viss osäkerhet om den antike historikern avser allt rött glas som alltså kan färgsättas på olika sätt eller den bara den opaka glastyp som är röd genom kopparpartiklar av ett visst slag. På 1800-talet fick tyska kemister i uppdrag att återskapa metoden att framställa det speciella röda glaset åt en tysk kung som ville bygga en kopia av en pompejansk villa där glasvarianten förekom.

medusa ngn gång under första århu e Kri opak glas rödf haematinum plinius

Ett litet Medusahuvud i opakt rött glas tillverkad någon gång under första århundradet e.Kr. Ungefär en cm hög och lika bred, finns på Corning Museum of Glass i NY.

Christie's  london romersk glasskål USD5200 2010

Denna romerska skål i rött ogenomskinligt glas klubbades hos Christie’s i London år 2010 för cirka 35 000 kronor.

Ett annat spår i pupurinets historia är det som tar oss från Vatikanen till det kejserliga Ryssland. På 1700-talet framställde en Alessandro Matteoli som var anställd vid Vatikanen ett opakt rött glas för mosaiker och två av hans adapter anställdes vid kejserliga hovet i Ryssland. På slutet av 1800-talet framställde en rysk kemist vid namn Petukhov ett rött opakt glas också kallat purpurin men med vad man tror en delvis annorlunda kemisk sammansättning. Bland annat Fabergé använde sig av dennes formel för det röda opaka glaset.

knopp i purpurin 2012 klubbade högt över utrop för 134 500 USD med kejserlig proviniens Sothebys NY

En parasoll-handtagsknopp i purpurin från Fabergé 1895 klubbades 2012 högt över utrop hos Sotheby´s i New York. Slutpriset blev 134 500 USD! Kanske var den kejserliga proveniensen av betydelse för det höga priset.

Fabergé ca 1900 med purpurin ropades ut 23 10 14 i intervallet 40 000-60 000 USD men förblev osålt

Armband av Fabergé, cirka år 1900, med bland annat purpurin som ropades ut för två veckor sedan i intervallet 40 000-60 000 USD men förblev osålt.

Sammanfattningsvis kan man kanske säga att benämningen purpurin tillämpats på olika sorters opakt rött glas från olika epoker som sina kemiska skillnader till trots är mycket sköna att ta i betraktande!

Boucherons kända armband med purpurin!

Boucherons kända armband med purpurin från år 1931. Sålt på auktion häromåret för nästan en miljon amerikanska dollar!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s