Coola klockor/Art brut

När begreppet “luxuösa smycken” dyker upp ringer alla mina varningsklockor, måste man skriva “vacker” på sin panna är man förmodligen inte så skön att skåda. Är dessutom de lyxiga föremålen tillverkade av ett så kallat lyxkonglomerat är det alldeles säkert att inte jag blir kund. Men, men…En firma vars nuvarande tillstånd tyvärr överskuggar ett sant glamoröst och intressant förflutet är Piaget. Det som Piaget tillverkar idag är oftast tämligen trist men på 1960- och 70-talen sprutade denna klock- och smyckestillverkare ur sig arméer av märkliga skapelser som marscherade i segertåg bland den kategori av människor som man brukar kalla för eliten, tänk Jackie Kennedy och Elizabeth Taylor så är ni med på noterna. Kennedy bar den mer städade modellen Polo och Taylor sportade mer uttrycksfulla alster, såklart. Idag kan man förvärva en cool 70-talare för en 100 000 kronor men finns det någon rättvisa i världen blir de snart dyrare. Se och döm själva i en kavalkad av elegant dekadens! Art brut när det är som bäst:

Tidstypisk annons från the swinging sixties, lila sammet och turkos funkar bra ihop.

Tidstypisk annons från the swinging sixties, lila sammet och turkos funkar bra ihop.

Jackie Kennedys klocka med urtavla av jadeite

Jackie Kennedys klocka med urtavla av jadeite. Piaget var den första klocktillverkaren som arbetade med urtavlor av olika mineral som exemplevis lapis och jadeite. Kennedys modell är en av de mer städade eller klassiska modellerna från tiden.

Elizabeth Taylor valde en tavla av malakit och ett lite friare uttryck. Läckert!

Elizabeth Taylor valde också en urtavla i jade och ett lite friare uttryck. Läckert! Chefsdesignern hos Piaget när det begav sig var Jean- Claude Guiet som verkligen hade en känsla för elegant extravagans.

kka

Klocka av guld med malakit i harlekinmönster. Ännu en läcker 70-talare signerad Piaget.

Klocka med dreadlocks med koralltoppar.

Klocka av dreadlocks med koralltoppar från ca 1970. Både Dali och Warhol lär ha burit klockor av Piaget, konstnärernas klocka! Dali samarbetade också med den schweiziska klocktillverkaren.

Det är märkligt när det händer, när tidsanda och praktiska förutsättningar strålar samman med en säregen formgivares och dennes visioner och något alldeles enastående och märkligt uppstår. Det är bara att ta emot och tacka. Också idag gör Piaget udda klockor som kanske är mer brut än art men ändå iögonfallande på ett i alla fall ganska bra sätt.

Udda skapelse med många dimanter.

Udda skapelse med många diamanter…

Samma ur som strax ovan men med dold urtvala

Samma ur som  ovan men med dold urtvala, en knop av glitter.

 

 

Fu

Fulsnygg nutida skapelse i en Piagetbutik nära dig. Pris? Hutlöst dyr.

Nog vågar man påstå att Piagets senaste gyllene era ägde rum under epoken när 1960-talet gick in i 70-talet. Kan man inte höra funk i bakgrunden när man tittar på klockskapelserna, Sho´Is Funky Down Here!

Sist en 70-talsgoding med rubiner.

Sist en 70-talsgoding med rubiner och diamanter i guld. Vem vill inte ha denna kring sin handled?

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s