Brödraskap

Jag är inte helt säker på att slutna sällskap enbart är av godo men så är jag inte heller någon utpräglad människomänniska, jag gillar ju att vara ensam! Smycken kan vara mycket och bland annat kan de ligga till grund för att brödraskap uppstår och också vara bärbara symboler för att visa att de som bär smycket ifråga tillhör en utvald skara till exempel av män. Ett manligt sällskap som uppstod i svallvågorna av ett kontroversiellt “smycke” är the Confraternity of the Immaculate Conception som formades i Popayan i dagens Colombia under tidigt 1600-tal. Brödraskapet i fråga skapades för att skydda en magnifik guldkrona kallad Andernas krona och det manliga sällskapet lär fortfarande existera i syfte att skydda andra samtida kyrkliga föremål som de spanska erövrarna skapade.

andernas krona byggd för en staty av colombianska de finaste såldes 1919 i usa såldes ej 1995

Andernas krona som skapades åt en staty av jungfru Maria. Smaragder från Colombia anses vara av allra finaste kvalitet och kronan består av 453 stycken colombianska smaragder.  Den största stenen lär ha tillhört Atahulapa, Inkarikets siste ledare som blev avrättad av Pizzaro år 1533. Kronan såldes i början av 1900-talet till en privatperson i USA. 1995 försökte Christies sälja den men misslyckades.

detbild

Detaljbild av det historiska mästerverket som så mirakulöst bevarats ända in i vår tid. Den lär fortfarande finnas i USA där den ibland dyker upp på utställningar.

Andernas krona är ett nästan 22 kilo tungt underverk i guld med 453 smaragder som skapades av de förfärliga conquistadorerna som ju bland annat länsade inkaindianernas skattkammare och smälte ner deras heliga guldföremål. Smaragdkronan är en sorts överdådig tacksägelse till jungfru Maria eftersom att hon skonat Popayan, en forna inkastad som år 1536 kom under spanskt herravälde, från den pest som drog fram över den sydamerikanska kontinenten på 1500-talet. Ryktet om kronan som tog sex år att färdigställa spreds snabbt och blev föremål för tjuvars och banditers intresse. Brödraskapet tog ansvar för att beskydda kronan och också den stora staty av Maria som hörde ihop med den och kronan lär bära spår efter alla de gånger den blivit nedgrävd för att undkomma banditer på jakt efter den smargadbehängda dyrgripen. När kronan var ute till försäljning 1995 skrevs det naturligtvis mycket om den och en journalist fick bevittna hur sällskapet under hemlighetsfulla nattliga former förevisade undangömda legendariska artefakter. Ett annat sällskap som förvisso inte hade sitt ursprung i ett smycke men i kartläggandet av det mänskliga psyket är det som Sigmund Freud initierade 1912 och som inkluderade denne och hans närmaste lärjungar. Som ett bevis på att man upptagits i Freuds innersta krets förlänades man en ring med en under antiken graverad ädelsten, Freud samlade konstföremål från antiken och hade en tämligen omfattande samling. Hans egen guldring bestod av en graverad karneol, en av de allra vanligaste ädelstenarna som kom till användning under antiken och motivet är Jupiters kröning.

svart vit bild av Freuds

Svart- vit bild av den intaglio som Freud bar i sin ring, den föreställer Jupiter som var gudarnas konung i romersk mytlogi med sin dotter Minerva på sin vänstra sida. Karneolen graverades någon gång under det första århundradet vår efter Kristi födelse.

Inalles sex män var inkluderade i den så kallade kommittén som brödraskapet kallades och de bar alla sina ringar med små antika grayrer.

100 fr kr simmel glas senare ring

Denna ring bar en av medlemmarna vid namn Ernst Simmel, expert på alkoholism och sadism. Blått glas graverat cirka 100 f Kr. i senare ring med pastoral scen.

Ett nutida sällskap som också bär smycken som bevis på att de är förenade är medlemmarna i Roc-A-Fella-familjen, alltså artister som varit signade vid det skivbolag som bland annat Jay Z startade 1996.

Kanye med sitt hänge kring halsen, den nyskapande artisten har för övrigt en

Kanye West med sitt hänge kring halsen, den nyskapande artisten har för övrigt en stor och intressant samling av smycken.

Jay med sin

Jay-Z med sitt hängsmycke över snygg och prydlig skjorta.

På videon till Kanye Wests “The wire” kan man se scenen när Mr West tar emot sin kedja, en sant vacker och mycket gripande bild när han upptas i en mycket illuster skara av viktiga rapartister. Tydligen tillverkas hänget i olika utföranden som avslöjar var i hierarkin man befinner sig, man kan förmoda att Kanye fick ett hänge med många diamanter. Jay-Z hamnade för övrigt i rabalder när han offentligt bar en kedja med symbolen för Five-Percenters, en radikal muslimsk rörelse med rötterna i Harlem som bland annat tillåter polygami. Tänk vad smycken kan vara kontroversiella!

brabild

Snygg bild, snygga smycken…

Jay-Z med kontroversiell kedja på sportevent. Hänget föreställer

Jay-Z med kontroversiell kedja på sportevent.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s