Blå världsrekord

Det har satts åtminstone två nya världsrekord de senaste veckorna. En ljuvlig safir från Kashmir klubbades rekorddyrt i Genève, den såldes för nästan sex miljoner USD hos Sothebys. Den drygt 27 carat tunga skönheten är den dyraste Kashmirsafir som någonsin sålts. Lyckliga hen som får den!

Åttkantig djupblå skönhet som flyttat till Asien

Åttkantig djupblå skönhet som enligt Sothebys ska flytta till Asien.

Safirer från Kashmir anses vara de allra vackraste av sitt slag och den typiska djupa kornblå färgen tar verkligen andan ur en, åtminstone jag böjer på nacken i tacksamhet inför moder natur som har skänkt oss en sådan skönhet. Den trappslipade safiren som klubbades i Genève är enligt medföljande certifikat obehandlad, detta tillsammans med sin storlek och det faktum att safirfyndigheterna i det svårtillgängliga Kashmirområdet anses vara tömda skapar tydligen vad man väl kan kalla en dollarfrenzy! En annan blå ovanlighet såldes också nyligen världsrekorddyrt, förvisso inte lika tung och inte heller lika intensivt blå men faktiskt betydligt dyrare. Föremålet i fråga är en så kallad fancy vivid blå diamant med vikt på 9.75 carat. Även denna klubbades av Sothebys men i New York. Den droppformade ovanliga diamanten som tillhört den trädgårdsintresserade Bunny Mellon, som bland annat formgivit delar av Vita husets trädgård, klubbades för 29 miljoner USD. Världsrekord i galet höga priser på blå diamanter! Numera heter diamanten “The Zoe diamond”, uppkallad efter den nya ägaren som bor i Hong Kong.

The Zoe diamond. I diamanter som är blå förekommer boratomer vilket skapar en struktur som ger upphov till en sådan ljusabsorption att blå färg uppkommer.

The Zoe diamond som väger nästan tio carat. I diamanter som är blå förekommer bor-atomer vilket skapar en atomstruktur som ger upphov till en sådan ljusabsorption att blå färg uppkommer.

En annan blå skönhet som till allmänhetens glädje inte klubbades 1930 när Christie bjöd ut den till försäljning är den romerska antika så kallade Portlandvasen av glas vars motiv i relief fortfarande gäckar världens forskare. Glas är ett fantastiskt men ibland illa sett material men ända sedan tidernas begynnelse har glas förekommit som smycken och prydnadsföremål; i egyptiska halsband, i  smycken från Fabergé och i romerska gemmer för att nämna blott några. En vän till mig som undersökt ett svenskt medeltidssmycke utbrast förskräckt: Det är ju glas! Jag säger till henne, på hennes modersmål, what seems to be the problem?

Portlandvasen i blått och vitt glas med reliefgravyr som i cameér. Tillverkad cirka år 25 e Kr. Sedan 1945 finns den att beskåda på The British Museum.

Portlandvasen i blått och vitt glas med reliefgravyr som i cameér. Tillverkad cirka år 25 e Kr. Sedan 1945 finns den att beskåda på The British Museum.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s