Glaspärlor

Långt innan dess att Columbus år 1492 lade an den nordamerikanska kontinenten skapade indianerna eller kontinentens ursprungsbefolkning smycken och ornamentala föremål av högsta kvalitet och finaste uttryck. Med européerna kom förutom sjukdom och krig också fantastiskt vackra glaspärlor och inspirerande nya estetiska idéer som ganska omedelbart satte spår i indianskt konsthantverk. Vi är många som hört historien om att Manhattan köptes av indianerna för glaspärlor till ett värde av drygt 24 dollar, dagens värde, och kanske är det sant. Hur som helst så dök glaspärlor upp i små kvantiteter så tidigt som på 1300-talet, då genom skandinaviska vikingar! Prärieindianerna, de vill säga de nomadiska indianstammar som bland annat siouxerna var en del av och som förflyttade sig med buffelflockarna och livnärde sig på jakt skapade verkligt högklassig smyckeskonst där europeiska glaspärlor användes på ett alldeles kongenialt sätt. Förvisso är smyckena också tragiska vittnesmål om hur den indianska kulturen invaderades men det är omöjligt att inte hänryckas av deras styrka och skönhet. Kanske var det den nomadiska livsstilen som genererade en sådan energi i de få föremål man ägde, prärieindianernas smycken är verkligen i all sin enkelhet riktiga tour de force.

Halsband från 1850 har tillhört en Siouxkrigare, Klor från en grizzlybjörn och ventianska glaspärlor.

Halsband från år 1850 som har tillhört en Siouxkrigare. Klor från en grizzlybjörn och ventianska glaspärlor, smycken med grizzly-klor fick enbart bäras av hövdingar. Tänk att det i alla kulturer finns det regler kring hur smycken får bäras! Konsten att tillverka mönstrat färgstarkt glas blommade upp i Venedig på 1500-talet och var en viktig handelsvara i stora delar av världen, inte minst i samband med kontakter med andra tidigare främmande kulturer som till exempel den indianska.

Europeiska glaspärlor skänktes som gåvor till indianerna bland annat i religiösa sammanhang, när de konverterat till den “rätta” läran. Särskilt blå glaspärlor var eftertraktade bland prärieindianer eftersom att de själva saknade lättillgängligt blått färgmedel. Blå pärlor användes huvudsakligen av högt rankade krigare. Vissa stammar hade till och med ett eget ord för blå glaspärlor förbehållna hövdingar: “ti-co-mo-schack”. Glaspärlor användes också som ett bytesmedel i handeln bland annat med buffelskinn och bäverpäls.

Bröstsmycke för män med blått glas

Bröstsmycke för män med blått glas och metallkulor från mitten av 1800-talet.

Björnklor och blått glas tillsammans i ett kraftfullt halsband.

Björnklor och blått glas tillsammans i ett kraftfullt halsband, 1800-tal.

Vackert foto och vacker bostad

Vackert foto och vacker bostad. Visst kan man förstå att det mönstrade italienska glaset väckte sensation i indiankretsar.

Visst är det anmärkningsvärt men ljuvligt att se skönhet spira under de mest ofruktsamma förhållanden och känna den kraft som finns i den mänskliga längtan att skapa och arbeta.

Klor från Grizzly och pärlor av glas från de europeiska "erövrarna".

Klor från Grizzly och pärlor av glas från de europeiska “erövrarna”.

Stolt och vacker indianhövding fotograferad 1884.

Indianhövding fotograferad 1884.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s