Överdådiga collier

Överdådiga och också ibland överväldigande halsband eller collier är ett av de lyxigaste kapitlen i smyckenas historia. Så låt oss titta på några sådana som gör intryck åtminstone på mig. Ett av historiens mest beryktade halsband är ett som inte längre existerar i sinnevärlden och som förknippas med Marie Antoinette men faktiskt aldrig var i den olycksdrabbade drottningens ägo. Smycket ifråga skapades ursprungligen åt madame Du Barry som var älskarinna åt Ludvig XIV, föregångare till Ludvig XV som i äktenskap var förenad med den sedermera halshuggna drottningen. Ludvig XV avled dock innan dess att halsbandet med sina 647 stycken diamanter med en totalvikt om 2 800 carat levererats. Så småningom blev det så kallade Drottningens halsband indraget i en trasslig historia med Marie Antoinette i huvudrollen och är sedan dess försvunnet. Kortfattat blev smycket stulet av en förslagen bedragerska och Marie Antoinettes rykte blev befläckat trots att drottningen överhuvudtaget inte haft med den överdådiga diamantcolliern att göra!

Rekonstruktion av det beryktade halsbandet som för länge sedan slaktats!

Rekonstruktion av det beryktade halsbandet som för länge sedan slaktats! Diamanternas totalvikt lär ha varit svindlande 2800 carat! När juvelerare Böhmer & Bassange bad det franska hovet om betalning uppdagades bedrägeriet, det var inte drottningen som fått smycket!

I början av 1900-talet gick en strid ström av impulser fram och tillbaka mellan Europa och Indien. I Europa hämtade man inspiration från indisk kultur och vice versa och europeiska juvelerare inledde samarbeten med indier. Ädelstenar och smycken har alltid spelat en stor roll i indisk kultur och många mäktiga indier har samlat på sig ofattbara kvantiteter av stenar som egentligen inte går att beskriva adekvat; tekniska data räcker inte alltid riktigt till. Firma Cartier lät år 1928 skapa vad som måste vara ett av världshistoriens dyraste smycken, ett “halsband” ihopbyggt av diamanter från Bhupindra Singh, Maharaja i Patialas skattkammare. Det förvisso eleganta föremålet är om möjligt mer överdådigt än det collier som enligt vissa historiker eldade på avskyn mot den franska kungafamiljen i slutet av 1700-talet.

jhjh

Collier från 1928 med ofantliga mängder diamanter varav den största väger 234.69 carat! 

Vaker prins

Vacker Maharaja, son till Bhupindra med Cartiers collier kring sin hals. Smycket försvann sedermera och dök upp hos Sothebys 1982 som sålde det  förvånansvärt billigt. 1998 återfanns det i skadat skick hos en antikvitetshandlare i London och inhandlades då av Cartier som restaurerade det.

För självaste prinsessan Leia kanske som förvisso aldrig existerat i sinnevärlden har de Beers ändå nu äntligen skapat ett halsband. I sammanhanget ter det sig aningens blekt men det är ändå för de flesta av oss som från en galax långt borta. Om än inte i samma liga så ändå i samma genre som skapelserna ovan. Pris på begäran…

 

 

hkölö

De Beers skapelse vars namn leder tankarna till prinsessan Leia, diamanter av högsta kvalitet med en totalvikt på nästan 85 carat. Den tyngsta päronformade diamanten väger 3.32 carat. I sammanhanget nästan löjligt modest…

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s