Legosmycken

AJL eller Art Jewelry Forum, ett forum på nätet som som drivs av några riktigt tunga aktörer i världen av så kallade samtida konstsmycken erbjuder just nu till blivande medlemmar en brosch i lego formgiven av amerikanskan Emiko Oye.

Legobrosch som går att införskaffa hos AJF för 125 USD.

Legobrosch som går att införskaffa hos AJF för 125 USD, medlemskap i den ideella organisationen som verkar för att främja nutida smyckeskonst ingår.

Den i San Francisco baserade smyckeskonstnären har arbetat med lego sedan 2006 och har gjort de mest fantastiska smycken av de färgglada byggklossarna. Lekfullhet, recycling, delaktighet och berättelse-skapande är begrepp som hon använder i analysen av sina egna skapelser. Detta är säkert relevant men lika viktigt är den visuella karisma som hennes föremål utstrålar och suget som uppstår när man ser dem! Man vill se och ta på dem och det måste väl vara ett högt betyg för någonting som verkar i den visuella och taktila konstform som smycken är.

Riktigt läckert galleri

Riktigt läckert legocollier som förmodligen går att inhandla på ett galleri snarare än i en traditionell butik.

I en annan kulturell kontext verkar ett manligt tvillingpar från den tuffare delen av Staten Island som åtminstone lika länge som Oye arbetat i lego och i det danska materialet skapat smycken åt bland annat Kanye West. Den kontroversiella och geniale rapparen har i alla fall tidigare både i sin musik och i sina smyckeval varit verkligt avantgarde, jag kan inte komma på en enda samtida artist som smyckat sig så elegant och samtidigt djärvt. År 2008 när han släppte sitt mästerstycke “808s & Heartbreak” och led av sviterna efter en bruten förlovning använde han ofta sitt legohjärta formgivet av bröderna Jackson från Staten Island med ungefär samma bakgrund som många av dagens hiphop-artister.

SSS

Kanye West med brustet hjärta formgivet av bröderna Jackson från New York som också samarbetat med Marc Jacobs.

kkk

Vad kan man säga? Coola killar.

jj

Eleganta kontraster.

Hur många män känner du som bär brosch med samma lätthet och stil som West? Notera för övrigt likheten mellan Kanyes Horushänge från 2010 och Oyes magnifika collier av lego.

shit

Magnifikt collier i lego formgivet av Oye.

Helt galet och avancerat

Galet och avancerat samtidigt, West med sitt egyptiska guldhänge levererat av Jacob the Jeweler.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s