Antika konstbegrepp och gemmer

De gamla grekerna hade ett annat begrepp om vad konst kan vara än vad romarna hade. Grekerna tänkte sig att en bild enbart avbildar den synliga verkligheten och att en bildkonstnär  är en hantverkare som skapar en avbild av det som han ser, grekerna hade också ett strängt minimalistiskt och behärskat formideal. Romarna däremot tog ut svängarna mer och ibland används begreppet barockt för att beskriva deras mer svulstiga och svängiga formspråk. Bildkonstnären hade också högre status i den romerska kulturen och ansågs använda sin fantasi för att skapa bilder och inte bara vara ett medel för att framställa realistiska avbilder. Alla de fantastiska graverade ädelstenar från antiken som finns bevarade visar och vittnar om skillnaden mellan det behärskade monokroma grekiska idealet och den svängiga polykroma romerska stilen. Titta och njut.

Behärskad pose graverad i kalcedon i klassisk grekisk stil.

Behärskad pose graverad i grå-blå kalcedon i klassisk grekisk stil. Blå kalcedon användes ofta på 500-talet f. Kr. och kvinnor var ett vanligt motiv under denna period när graverade ädelstenar mer och mer kom att användas av just kvinnor som smycken och inte längre som sigill av män.

Intensiv flerfärgad örn

Romersk kamée från år 27 f. Kr. Intensiv flerfärgad örn framsnidad ur en så kallad skiktsten, det vill säga en sten med olika färglager, här onyx. Diameter 22 mm med guldram från renässansen.

La tazza farnese, världens kanske mest mytomspunna camé finns i Napoli!

La tazza farnese, världens kanske mest mytomspunna kamé med en mycket äventyrlig historia. Medusahuvudet är framsnidat ur agat med flera olika färger med olika grader av translucens. Från det andra århundradet f. Kr. och förmodligen egyptisk. Diametern cirka 20 cm! De stora flerfärgade kaméerna dök upp ungefär vid denna tid och vittnar om ett brott mot den grekiska minimalistiska estetiken.

klassisk grekisk typirks med nakna 400 talet

Klassisk grekisk kvinna i karneol som också användes flitigt av grekerna. Formen är en så kallad scaraboid som utvecklades från den egyptisk skarabén.

romerska hästar

Romerska hästar som rasar fram över en bit sardonyx…

...grekisk häst

…och avtryck av mer stillsam grekisk häst

Nog bär väl dessa mer eller mindre pyttesmå underverk vittnesmål om storheten vår civilisation     rymmer?

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s