Marlenes armband

Marlene Dietrich var en sant modig kvinna som trotsade tabun och gick sin egen väg långt från allfarvägarna. I sina smyckesval var hon både djärv och träffsäker och de smycken hon bar är både kraftfulla och eleganta. Ett av hennes mest kända smycken är ett armband tillverkat år 1937 av Van Cleef & Arpels i samråd med stjärnan själv och hennes gode vän författaren EM Remarque. Armbandet är till formen likt ett strumpeband och består av rubiner och diamanter och var ett av stjärnans favoritsmycken och det enda av sina smycken som hon behöll ända fram till sin död. De såldes då på auktion för drygt en miljon USA dollar. Lycklig den kvinna som får bära det spektakulära armbandet idag!

Cushionslipade rubiner och bagettslipade och ridna diamanter i det fint platinaarbete.

Rubiner, bagetter och briljanter i fint franskt platinaarbete anno 1937.

Armband med starkt uttryck

Armband och kvinna med starka uttryck.

I år gick det att förvärva ett annat av Dietrichs armband som var en gåva till henne från samma författare som hjälpte till att skapa det fantastiska armbandet ovan. Vilken bra vän! I början av december klubbade Sothebys i New York det riktigt läckra armbandet som beställdes hos Cartier år 1940. Armbandet såldes sitt ganska ringa materialvärde till trots för för nästan en och en halv miljon kronor. Proveniens, proveniens, proveniens!

Kvinna med så kallad sval elgans och lapisarmbandet som såldes i januari.

Kvinna med så kallad sval elgans och hennes lapisarmband som såldes i januari.

Samma armband i ensamt majestät, 14 kt guld i tre olika färger sammankoppla genom ett cylinderlås i lapis lazuli.

Samma armband i ensamt majestät, 14 kt guld i tre olika färger och kedjor sammankopplade genom ett cylinderlås i lapis lazuli.

Cartier har alltid blickat bakåt för inspiration till sina i perioder chock-moderna smycken. Cylindern i armbandet leder tankarna bakåt till typiska cylindersigill från det forntida Mesopotamien.

Sigill i cylinderform i lapis f

Sigill i cylinderform i lapis daterat till cirka 2500 f. Kr. och från Mesopotamien. Klubbat 2011 hos Christies i London för modesta 15 000 kronor. Nedanför sigillet ett avtryck av detsamma.

Mindre bearbetade men också mycket anslående sigill i lapis lazuli från samma tid går att fynda för bara några tusenlappar. Det får man väl inte ens en halvmodern mobiltelefon för. Vilken uppochnedvänd värld vi lever i!

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s