Agat och Egypten

Vi är tillbaka efter en fantastisk vecka i Egypten. En av resans höjdpunkter var en ökensafari på så kallade quads eller fyrhjuliga motorcyklar över och genom Saharas sanddyner. Med min snart åttaåriga son hängandes bakom mig rusig av lycka var det en av mina bästa reseupplevelser någonsin alla kategorier! På vägen tillbaka från beduinlägret färdades vi genom ett ökenlandskap som badade i solens sista strålar och skimrade i milda nyanser av blått och grått guld och jordigt rosa nyanser. Jag associerade naturligtvis osökt till mineralet agat som också är målat i band av olika färger, ädelstenar och smycken finns alltid i mina tankar!

öken

Egyptisk öken i solnedgång.

agat

En skiva agat i ökenlandskapets färger.

Det randiga ofta opaka mineralet som förekommer i regnbågens alla färger går att hitta bland annat i Egyptens öknar och har också spelat en framträdande roll i den egyptiska konst- och formhistorien. Egyptierna och senare romarna tycks ha älskat mångfärgade och bandade mineral som agat och varianter av detta som onyx och sardonyx. Kleopatra, den kända drottningen som styrde i Egypten strax före vår tideräkning började var ju en dam som lär ha gillat luxuösa omgivningar och agat i olika former förekommer i flera historier om den legendariska drottningen och hennes överdådiga vanor.

Ett tvåtusenårigt fynd i agat från Cheapside hoars som tros vara ett porträtt av Kleopatra.

Ett tvåtusenårigt fynd i agat från Cheapside hoard i London som tros vara ett porträtt av Kleopatra.

Kleopatra hade åtminstone två stycken romerska älskare, först Caesar och senare Marcus Antonius. Caesar vars begär efter ovanliga och vackra föremål är omvittnat blev stormförtjust över den egyptiska inredningsstilen där just agat och andra mångfärgade och randiga mineral var vanliga på både golv, väggar och i tak. Enligt Plinius dä lär romarnas extravaganta smak som förvisso stack vissa konservativa medborgare i ögonen ha sitt ursprung i det egyptiska riket som ju upptogs i det romerska väldet år 30 f Kr. När Kleopatra bjöd Caesar på middag för första gången var det i en sal med kolossala mängder kolonner av bandad agat och den romerska potentaten slogs av häpnad och snart myllrade det av snarlika pelare också i Rom.

Egyptisk scarabé i honungsfärgad transluscent agat

Egyptisk scarabé i honungsfärgad transluscent agat, ca 600 f Kr. Den 3.2 cm långa baggen såldes via Christies i London år 2011 för totalt ungefär 1 000 000 kr. Det är ett ganska högt pris för den här typen av föremål.

modernt mästerverk som visar

Modernt mästerverk från tidigt 1900-tal i agat. Tillverkat i Idar Oberstein, en ort i Tyskland som är central i världen av ädelstensgravyr och snideri.

Mästerverk från Tillander, tillverkat 1890 i St Petersburg

Mästerverk från Tillander, tillverkat 1890 i St Petersburg. Kåsa med ormhandtag såld hos Christies 2012 för ca 75 000 kr.

 

romersk ring i ögonagat

Romersk ring i agat som liknar ett öga, mycket populärt under antiken. Ringen är tillverkad ca 200 e Kr och såldes för nästan 20 000 kr år 2005 hos ett av de stora auktionshusen. Ett fynd om du frågar mig, prisbilden på den här typen av föremål är väldigt spretig.

En av antikens främsta konstföremål och tillika kaméer är den stora så kallade Tazza Farnese som vissa historiker hävdar har tillverkats i Alexandria för Kleopatras räkning. Den kända tallriken/vasen är framarbetad ur agat, förmodligen indisk, bland annat i ljuvliga honungs-färgade toner. Den rara kaméen som finns i Neapel och som för övrigt vid ett tillfälle i modern hantering gått i tusen bitar är bara den värd en resa till södra Italien. Den pragmatiska drottningen sägs för övrigt ha varit riktigt förälskad i sin andra romerska älskare Marcus Antonius och skrev kärleksbrev till denne, inte på banalt papyrus men på onyx, vit och svart randig agat! Always in style.

La tazza farnese, världens kanske mest mytomspunna camé finns i Napoli!

La tazza farnese, världens kanske mest mytomspunna camé finns i Napoli!

Leave a comment