Kleopatras smaragder

Långt nere i Egypten och djupt inne i Saharas ökenvärld ligger lämningarna efter det som kallas Kleopatras smargadgruvor. Där hittar man inte längre den gröna varianten av mineralet beryll som kallas smargad men under antiken var det förmodligen den enda källan till det gröna underverket för civilisationerna kring Medelhavet. I Kleopatras tid och värld var egyptiska smaragder det mest exklusiva, och patriotiska, man kunde bära och drottningen lär ha burit enorma mängder smaragder på olika sätt. År 30 f Kr blev det egyptiska riket en romersk koloni och romarna gjorde stora ansträngningar för att hitta det gröna mineralet och byggde upp idag övergivna gruvstäder i syfte att förse den romerska adeln med det som då var ädelstenarnas ädelsten.

Öppning till smaragdgröna mitt i Saharas öken

Öppning till numera tom smaragdgruva mitt i Saharas öken.

Den galne kejsare Caligulas hustru Lollia finns bekriven hos Plinius dä som med den intellektuelles avsky för materiella excesser beskriver när hon vid en bankett bar smaragder till ett värde motsvarande 40 000 soldaters årslön! Caligula gillade för övrigt precis som Kleopatra att dricka i vinäger upplösta pärlor som ett bevis på sina rikedomar. Betänk att pärlan som Kleopatra drack när hon vann det beryktade vadet med Marcus Antonius enligt samtida skribenter var värd, här omräknat till dagens penningvärde, nästan fem miljoner kronor! Se där en dyr drink. Även senare när Rom gått över i Byzantium var smaragder high fashion för de rika och kända. Kejsare Justianus hustru Theodora finns avbildad på en känd mosaik i Ravenna när hon bär smargder kring sin förnäma hals.

Theodora med smaragder, av enkel börd men gift

Theodora med smaragder, av enkel börd men gift kejsarinna. Mosaik från 500-talet e Kr., samtida med kejsarinnan. 

Justianus stiftade en lag som fastställde att bara adel fick köpa och använda smaragder, varken nyrika ofrälse eller vanlig populas fick synas med den gröna stenen mot sin kropp. Men rika och innovativa romarinnor löste detta genom att beställa extra fint grönt glas som också i sin form såg ut som naturliga smaragder. Detta gröna glas bars som om det vore smaragd och lär ha varit väldigt likt sin naturliga motsvarighet. Märkligt och underhållande är det att följa de mänskliga drivkrafterna.

300talet 30 000 kr 2012 5 cm långa

Romerska guldörhängen med grönt glas tillverkade på 300-talet. Sålda 2012 via Christies för cirka 30 000 kr. Ungefär 5 cm långa.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s