Amerikanska smycken

Det verkar som om vissa civilisationer har särskilt stor fallenhet för att skapa vackra och iögonfallande smycken. Den svenska kulturen har dessvärre inte lyckats frambringa så särskilt mycket fint i smyckesväg men nu tycks äntligen smyckeskonsten vara på rejäl frammarsch också här. Kanske har de senaste decenniernas postmoderna tvivel och ifrågasättande äntligen gett resultat i en mogen och ny sorts smyckeskonst och nu börjar också smyckeskonst dyka upp på “vanliga” gallerier.

Agnes Larssons känsliga och rika tolkning av "halsband" år X

Agnes Larssons känsliga och rika tolkning av “halsband”.

Påfallande många folkslag av nord- och sydamerikanskt ursprung däremot sticker ut genom sin slående sofistikerade och rika smyckesproduktion. Flera indianstammar från de amerikanska kontinenterna har skapat högklassiga smycken som framstår nästan överväldigande förfinade i relation till vad de i övrigt frambringat. Det verkar som om smyckeskonsten nästan varit vissa folkslags främsta och mest intensiva uttrycksform. Många av dessa smycken från olika delar av världen är allt vad ett smycke kan vara av skönhet och uttrycksfullhet, det är nästan obegripligt att till exempel mocheindianerna i det som är dagens Peru redan på 500-talet åstadkommit smycken av den klass som de gjort och att navajoindianer av idag skapar alldeles egensinniga och närmast perfekta smycken. Första gången jag såg bilder på smycken av Raymond Yazzie verksam i sydvästra nordamerika idag blev jag faktiskt bokstavligen talat förstummad, jag kan inte komma på att jag många gånger stött på smycken med en sådan omedelbar kraft som hans små säregna underverk av skönhet och integritet. Hans formgivning är sant orginell och förbluffande direkt i sitt tilltal, hans hantverksskicklighet är självevident.

moche

Från Perus djungler, balans och elegans i ett halsband av jordnötter i silver och guld som representerar solen och månen. Tillverkat ungefär år 300 e Kr.

Coolaste möjliga örhängen

Coolaste möjliga örhängen som förefaller helt aktuella, det är väl den egenskapen som kännetecknar “klassiker”. Från Mochekulturen.

Navajofamiljen Yazzie som är verksam i dagens New Mexico med bröderna Lee och Raymond i spetsen sticker inte bara ut genom sin rika och starka smyckesproduktion utan också med sin passionerade inställning till det material de skapar sina smycken i och till sitt arbete. De tycks vara helt renons på ekonomiska överväganden när de tillverkar sin smyckeskonst. De talar istället med största ödmjukhet om hur materialet, inte sällan turkos från södra USA, vägleder och formar dem och hur de mödosamt söker rätt uttryck för de mineral som de känner sig både kroppsligt och själsligt besläktade med. För en bara aningens cynisk västerlänning av idag kanske deras diskurs framstår som romantisk och dammig men oj så befriande det är att lyssna till människor som talar högtidligt och allvarligt om sin konst och nog förefaller deras inställning bära frukt! Deras smycken är ta mej tusan bland det bästa som gjorts i smyckesväg, de är direkta och introverta och både sinnliga och cerebrala och ett sandkorn och en hel strand på samma gång osv!

Br

Brosch i silver och guld med bitar av turkos från Arizona, av Raymond Yazzie 2013. Den är både glad och ståtlig, precis som Verduras brosch “Ray”…

Verdura 1950-tal. Guld och platina. Stor smaragd och diamanter.

…Verdura 1950-tal. Guld och platina. Stor smaragd och diamanter.

Armband från 2005 av Raymond Yazzie, korall spelar huvudroll. I Navajoindiandernas idévärld representerar korall kvinnan och turkos mannen.

Armband från 2005 av Raymond Yazzie, korall spelar huvudroll. I Navajoindiandernas idévärld representerar korall kvinnan och turkos mannen.

Bältes

Bältesspänne av Lee Yazzie från 1997. 18 kt guld och en så kallad “web”-turkos i mitten.

corn l

Armband av Lee Yazzie, så ljuvligt. Se den sensuella nästan svarta turkosen. Det lär ha tagit sju månader att skapa smycket med stenar i form av majskorn.

Blå majs från södra USA...

Blå majs från södra USA…

kk

Armband från 2002 av Raymond Yazzie tillverkat ur 485 olika stenar. Ursprunget till formen är de så kallade Katsinamaskerna som spelat en stor roll i de nordamerikanska indianernas kulturer.

Tänk vad upplyst Sverige skulle bli om vi började bära sådana här smycken! Sist bilder på  smycken av Agnes Larsson som är en av våra främsta nutida smyckeskonstnärer. Nog kan man se att hon kommer från samma kultur som Ingemar Bergman…

lkl

Collier som är genuint och moget i sitt uttryck. Från 2010 i kol av Agnes Larsson.

ghg

En krigarkvinna som slåss för rätten att smycka sig storslaget och dramatiskt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s