La belle époque och art nouveau

Kärt barn har många namn och ett av många namn på den ljuva och intressanta perioden från 1870-talet fram till år 1914 då det hemska första världskriget utbröt är la belle époque. Under dessa decennier skapades fantastiska smycken i olika stilar med det gemensamt att de avvisade maskintillverkningens metod. Den så kallade “garland-style” var en av periodens tydliga strömningar. Det var en stil som blickade tillbaka på 1700-talets europeiska hovliv, och med hjälp av modern teknik/hantverk och alla diamanter som strömmade in från nya fyndigheter i södra Afrika skapades förfinade vita monokroma smycken i intrikata arbeten i rokokodoftande former. Cartier tillverkade några av de finaste smyckena från perioden och i slutet av förra året såldes en stor brosch för rekordhöga nästan 18 miljoner USD! Denna stora broschtyp som Cartiersmycket exemplifierar kallas för en “devant du corsage” och anses vara den kanske mest typiska och unika smyckestypen för tiden. Många av dessa broscher har tyvärr slaktats och omarbetats för att anpassas för ett annat klädmode och mer moderna tider, tider då man inte längre bar krinoliner när man besteg alptoppar vilket faktiskt var fallet år 1863 vilket förevigats i ett fantastiskt fotografi av Adolphe Braun!

 

1863 klättrade

1863 klättrade dessa damer omkring i alperna. Fantastiskt ögonblick förevigat av Adolphe Braun.

Ursprunget till broschtypen är den avlånga trekantiga vanligt förekommande detaljen på framstycket i 1700-tals klänningar. Den brosch som klubbades rekordhögt är en synnerligen vacker variant skapad år 1912 av Cartier åt Solomon B Joel vars familj skapat sig en förmögenhet på de nya diamantfyndigheterna i Sydafrika. Broschen är förvisso förankrad i det för tiden typiska nyklassicistiska stilidealet men pekar också framåt stilmässigt med sina rena kraftfulla linjer och geometriska stil. Hur som haver är den ljuv att skåda.

kjkj

Underverk av platina och afrikanska diamanter i form av brosch från Cartier anno 1912. Den största och droppformade diamanten i mitten väger 34.08 ct. Färg E, klarhet vs 1, finfint med andra ord. Det hängande motivet mäter cirka 9 cm.

Parallellt med att dessa klassiskt klingande smycken skapades växte också en annan väsensskild     stil fram för en kanske mer modern kvinnotyp än den som bar de traditionella juvelsmyckena. Typiskt för föremålen i denna stil kallad art nouveau är böljande organiska linjer och ofta förkommer föreställande element som till exempel finlemmade mystiska kvinnor och djur som trollsländor och andra flygfän. Vanliga material är för den tiden ovanliga färgstenar som opal, månsten och bärnsten. Fint emaljarbete konstituerar också många av de sensuella föremålen som ofta är tillverkade i guld. En av de främsta företrädarna för denna stil är Lalique och förra året såldes, också hos Sothebys, en devant du corsage av dennes hand som bär alla drag som är typiska för art nouveau stilen. Den är dessutom ett storslaget och konstnärligt uttryck med den säregna mix av känslighet och kraftfullhet som manifesteras i smycken av Lalique som  verkligen var en genreöverskridande konstnär som arbetade i olika material.

Stor brosch

Stor guldkvist anno 1900 med fantastiskt emaljarbete, en äkta pärla och glasbär. Klubbad förra året för över 2.5 miljoner kronor, mer än dubbelt över utrop!

Bild av broschens första ägarinna.

Bild av broschens första ägarinna med Laliques mästerverk på plats. Är det bara jag som tänker på Ebba Witt Brattström?

Decennierna runt det förra sekelskiftet var gyllene år i smyckekonstens historia, ett extremt förfinat hantverkskunnande strålade samman med innovativ konstnärlighet. Två av resultaten från denna mångfacetterade epok kan beskådas ovan och nog är det ett försonande drag hos mänskligheten att de betingat så höga priser!

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s