Trasiga stenar

Många människor tror att ädelstenar i allmänhet och diamanter i synnerhet inte kan gå sönder. Detta är naturligtvis inte fallet men kanske bottnar denna vanföreställning i andra idéer om ädelstenar som någonting mystiskt och magiskt. Dessvärre har detta resulterat i att många och säkert fina och värdefulla stenar gått till spillo när man brutalt “testat” om visst material är ädelt eller inte. I vissa riktningar genom en diamant är den atomära strukturen svagare än i andra och genom denna kan det hårda mineralet spricka eller som man säger på fackspråk spalta sig. Det är denna relativa svaghet som man använder för att bearbeta det superhårda men ändå inte oförstörbara materialet. Det finns många berättelser från den spännande ädelstens-historien hur förmodligen prima material för alltid gått till spillo. I slutet av 1800-talet ägde en veritabel diamantrusch rum i södra Afrika när man upptäckte en lång rad av diamant-fyndigheter där, äventyrare från hela världen strömmade till för att få del av den värdefulla kakan.

Spindelnät av kablar och vinschar ner till fyndigheter i Kimberley, Sydafrika. Här skapades många förmögenheter i slutet av 1800-talet.

Spindelnät av kablar och vinschar ner till diamantfyndigheter i Kimberley, Sydafrika. Här skapades många förmögenheter i slutet av 1800-talet.

På jakt efter mineral

Mineraljakt i södra Afrika under början av  förra seklet.

För att pröva om stenar man hittat var diamant eller inte använde man sin stövel, gick stenen sönder under klacken var det inte en diamant. Förmodligen försvann en och annan potentiell förmögenhet när klackarna smällde i Afrika! Driften efter rikedom har drivit människor långväga över hav och kontinenter. När de spanska erövrarna plundrade delar av Sydamerika på 1500-talet var smaragder en av de centrala föremålen för deras trängtan. Under tiden för erövringen flög ett rykte över kontinenten, eventuellt planterat av en förslagen munk som ville säkra sin egen smaragd-samlings exklusivitet, att smaragder höll för ett hammarslag. Hammare blev således de giriga spanjorernas hjälpmedel att sålla agnarna från vetet. Höll en grön sten inte för ett slag så var det enligt denna analys inte en smaragd. Se där pulveriserades nog en massa smaragder! Den sydamerikanska ursprungsbefolkningen lär ha plågats svårt när de fick bevittna hur konkvistadorerna smälte ner deras heliga guldföremål. Nog kan vi väl alla lida med dem i vetskapen om allt som gått förlorat.

emerald man o the mother of emeralds

Den så kallade smaragdmannen, en sex cm lång figur som idag finns på museum i Maine. Den gröna lilla artefakten som tros här-stamma från den fascinerande Olmec-kulturen som stod i zenit under första årtusendet f Kr finns idag på museum i USA.  Hur den kommit dit är det ingen som vet.

Mask i guld med smargdögon från det som idag kallas Peru, troligen från Mochekulturen

Magnifik mask av inkabörd i guld med smargdögon.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s