Smycken på auktion

Sothebys höll smyckesauktion i New York  förra veckan och resultatet blev ungefär som förväntat. JAR ropades upp rejält och fina märkessmycken från det gyllene 30-talet likaledes. Den  häftigaste budgivningen stod dock en spanjorska bakom, ett par örhängen av hennes hand klubbades för nästan tjugofem gånger sitt utrop! Material? Emalj och bergkristall!

Örhängen av samtida Luz Camino

Örhängen av samtida Luz Camino som såldes i New York för 22 500 USD, utropet var modesta 800-1000 USD. Den spanska formgivaren verkar i gränslandet mellan konst/hantverk och gallerier/butiker. Det verkar som om priset på hennes smycken är på väg upp!

...visst påminner de om Calders mobiler.

…visst påminner de om Calders mobiler från 60-talet. Denne skapade för övrigt fantastiska smycken och också prisutvecklingen på dessa har varit anmärkningsvärd de senaste decennierna.

Cartier anno 1930. Decennierna mellan de två världskrigen stod både Cartier och juvelerarkonsten på topp!

Cartier anno 1930. Decennierna mellan de två världskrigen stod både Cartier och juvelerarkonsten på topp! Fin platina brosch med en uttrycksfullt slipad peridot i mitten och två rara fåglar på flankerna. Den såldes för 36 250 USD förra veckan.

De flesta känner till Cartiers Lovebracelet, skapelsen från 1969 som skruvas fast på den handled som ska bära den likt en modern variant av kyskkhetsbältet. En hel del moderna kvinnor av idag rynkar på näsan åt idéen att en man eller partner ska låsa fast ett föremål och själv bära nyckeln som kan avlägsna det aldrig så dyra smycket. Det ska bli intressant att se om den gamla armbandsmodellen kan hänga med i omodifierad form. På auktionen i New York gick det att inhandla alternativa armband om man är ett fan av Aldo Cipullo, italienaren som formgav Cartiers kända armband. Ett av de snygga armbanden är i karneol, ett material som är sällan förekommande i smycken av idag men som i antikens Italien användes desto mer flitigt!

Karneol och guld, armband av Aldo Cipullo som såldes för 15 000 USD.

Karneol och guld, armband av Aldo Cipullo som såldes för 15 000 USD.

För övrigt var det ganska tyst kring smycken med naturliga pärlor. Undrar om den värsta haussen lagt sig? Återstår att se.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s