Pärlor pärlor pärlor

Naturliga pärlor har varit i blickfånget de senaste åren och har klubbats för galna summor på auktionshus runt om i världen. Förra året sålde Bukowskis i Stockholm ett par örhängen med sex stycken stora naturliga saltvattenpärlor för fem miljoner kronor, det är det dyraste smycket som någonsin sålts i Sverige.

Förra årets svenska auktionsskräll

Förra årets svenska auktionsskräll. För totalt 5 300 000 kr lyckades Bukowskis sälja dessa sex stycken stora saltvattenpärlor. Örhängenas totala längd är cirka sex cm.

Konsten att odla pärlor på ett kommersiellt  sätt är ungefär hundra år gammalt och de odlade pärlorna har med största sannolikhet för alltid förändrat marknaden för alla sorters pärlor. Trots de stigande priserna för naturliga pärlor är dagens värden inte alls i samma nivå med vad pärlor betingade under till exempel antiken eller under de första decennierna av 1900-talet. Den pärla som Kleopatra löste upp och drack beräknas ha varit värd minst fem miljoner kronor och Cartier lyckades byta till sig en enorm fastighet i New York för ett enda pärlcollier. Det senare skulle med allra största sannolikhet inte kunna hända idag! Det första bevarade pärlsmycket som skapades förutom mer enkelt uppträdda pärlcollier är en liten brosch som tillverkades någon gång runt år 200 f Kr på Cypern. Den lär vara en hyllning till Afrodite som föddes ur havskummet på kusten utanför sagda ö och precis som kärlekens gudinna stiger ju en pärla fram ur havens djup. Broschens två pärlor, skapade av saltvatten- respektive sötvattensmolusker, kröner en förgylld bronsnål som mäter nästan tjugo cm. Nedanför den största pärlan zippar duvor som också likt pärlorna är attribut till Afrodite vatten ur lotusblommor. Pärlorna är ganska hårt slitna men broschen är fortfarande en värdig hyllning till kärlekens gudinna. Det är hisnande att tänka sig att smyckenas historia är så lång och att också tidiga föremål är så förfinade och utvecklade!

Ur havsskum på en snäckas skal uppstod Afrodite precis som dessa pärlor!

Ur havsskum på en snäckas skal uppstod Afrodite precis som dessa pärlor! Idag finns denna brosch att beskåda på British Museum i London.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s