Subversiva kvinnor och deras smycken

Det är härligt med lyxiga smycken, små föremål som förenar riktigt dyrbart material och raffinerat hantverk med en viss sorts lättsinnig formgivning. 1900-talets kanske främsta representant för detta segment av smyckeshistorien är en kvinna. Madame Jeanne Toussaint var verksam hos Cartier i Paris och är kanske främst förknippad med Cartiers pantersmycken som burits av några av det förra seklets mest ikoniska kvinnor. Men Toussaint var inte bara en modig formgivare utan också en modig människa vars trots mot den tyska ockupationsmakten renderade henne flera nätter i häktet under det tumultartade andra världskriget. Coco Chanel med tveksamma tyska kontakter lär ha varit den som hjälpte Toussaint ut ur den tyska fångenskapen. Toussaint formgav dessutom en brosch som till nazisternas förtret låg i Cartiers skyltfönster under den tyska ockupationen av den franska huvudstaden. Broschen ifråga föreställer en fågel som sitter fängslad i en bur, när ockupationen upphörde ersattes det subversiva smycket av en brosch med en befriad fågel med ett lycksaligt ansiktsuttryck.

Brosch från Cartier 1940

Brosch från Cartier anno 1940 med fängslad fransk pippi. Den retade gallfeber på tyskarna!

Så här glad blev den franska fågeln när tyskarn drevs bort från Paris!

Så här glad blev den franska fågeln när tyskarn drevs bort från Paris! Också denna brosch från Cartier formgavs av Toussaint.

Även de för tiden radikala och modiga kvinnor som krävde medborgerliga rättigheter i början av förra seklet utvecklade en egen smyckeskultur. De så kallade suffragetterna som främst var verksamma i England använde färgkombinationen vitt, grönt och purpur i till exempel sina flaggor och standar när de  marscherade för rösträtt men också i sina smycken. Det är naturligtvis en vacker färgkombination som även förekommer i “icke-feministiska” smycken och förslagna handlare brukar ibland på lösa boliner prångla ut smycken som om de vore suffragtettsmycken. Det är väl en sorts seger för de kvinnor som stred för oss! För de kvinnor som fängslades på grund av sina feministiska strider skapade den superradikala Sylvia Pankhurst en brosch/hänge. Dessa är heta samlarobjekt idag.

I kvinnofängelset Holloway hamnade suffragetter som bokstavligen slagits för sin rätt. Behandlingen av dessa  var grym. Detta hänge formgavs till deras ära, noter färgerna i mitten.

I kvinnofängelset Holloway hamnade suffragetter som bokstavligen slagits för sin rätt. Behandlingen av dessa var grym. Detta hänge/brosch formgavs till deras ära, notera färgerna i mitten.

Vitt för

Färger som representerar hopp, renhet och värdighet.

Cild and child

Ljuvt suffragetthänge tillverkat av Child and Child i London. De var verksamma i London mellan 1880-1916 och skapade fina Art Nouveau smycken.

ljuvligt child and

Magnifikt hänge av Child and Child som skapade mästerverk åt radikala kvinnor, prerafaelitiska konstnärer och det brittiska kungahuset! Ametist, emalj och pärlor anno 1908.

Den bedårande stämpel som Child and Child använde för sina alster

Den bedårande stämpel som Child and Child använde för sina alster.

Alla dessa små smycken som om vi lyssnar berättar så oändligt mycket!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s