Spindlar

Jag är en riktig tuffing men ändå väldigt rädd för spindlar! Kanske är det därför som coola Hemmerles superrealistiska Tarantulabrosch sitt hantverksmässiga raffinemang till trots verkar direkt avstötande på mig. Det vore faktiskt svårt för mig att att bära det lilla underverket om jag så fick betalt för besväret. Insektens kropp är en riktig raritet, en conchpärla i vackert brun färg som lär vara den största conchpärlan av sitt slag som existerar. Conchpärlor uppstår i stora snäckor bland annat utanför Floridas kust och är ofta rosa, numera har man tyvärr börjat lära sig att odla också denna typ av sensuella pärla så dess exklusivitet är snart ett minne blott.

En tarantula on the move

En tarantula on the move, brosch med en riktigt läcker pärla samt safirer av väldigt ovanlig färg. De realistiska benen är guld och diamanter. Tillverkad av Hemmerle 1995.

Hemmerle har för övrigt på ett alldeles kongenialt manér återanvänt caméer i flera av sina kollektioner, ibland kan smycken från den exklusiva Münchenbaserade familjefirman vara lite för kyliga och “coola” men visst kan man väl ibland få ge sig hän åt deras träffsäkra elegans. För en gammal antikfreak som jag är deras camésmycken förstås ögongodis, caméer är ju en romersk uppfinning!

Silver, granater och caméer i en härlig allians.

Silver, granater och caméer i en härlig allians.

Skön förening av firman allains avantgarde ock klassisk juvelskonst

Typisk Hemmerle, supermodernt möter klassisk juvelerarkonst! Caméer, kanske från renässansen i örhängen av koppar och mässing!

För övrigt vandrar en gigantisk spindel just nu på Skeppsholmen mitt i Stockholm.  Den storslagna insekten är en skapelse av den märkliga Louise Bourgeois vars konst just nu visas på Moderna muséet. Som så många andra viktiga konstnärer skapade den fascinerande fransyskan också smycken. Spindeln som lär vara konstnärinnans porträtt av “moderskap” går att förvärva i broschformat och bära till exempel på sitt kappslag, om inte annat som hyllning till Louise Bourgeois vars konstnärskap påverkat vårt sätt att betrakta både livet och konsten.

Spindelinvasion

Spindelinvasion. Redan på 1940-talet började Louise Bourgeois intresse sig för spindelmotivet. Henne egen mamma arbetade med tygväveri…

Guldbrosch, spindel med sprattlande ben skapad av Bourgeois

Guldbrosch, spindel med sprattlande ivriga ben skapad av Bourgeois

Låt oss avsluta med det bästa som finns: Cartier från 1920-tal! Ett makalöst armband med utsökt ljuvliga conchpärlor.

På 1920-talet skapade detta   tidstypiska armband med rosa conchpärlor. 2012 klubbades det för nästan 3.5 miljoner dollar

På 1920-talet skapades detta tidstypiska armband med rosa conchpärlor. 2012 klubbades det för nästan 3.5 miljoner dollar men så har det också alla rätt: Kunglig proveniens, Cartier när firman var som bäst och hyperexklusivt material!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s