Braque och Picasso

Braque och Picasso, radarparet vars konstverk periodvis inte gick att skilja från varandra skapade också smycken. Picasso började redan tidigt i sin karriär att slarva i smyckesbranschen men Braque påbörjade arbetet först i slutet av sitt liv när han plötsligt började längta efter att skapa små taktila konstverk, smycken. Om det ofta är svårt att särskilja de bägge konstnärernas bildkonst åt så är faktiskt deras smycken lättare att se skillnad på. Jag vågar dessutom nästan påstå att i smyckesgenren är nog Braque den mer framstående av de bägge även om Picassos smycken betingar markant högre priser än Braques alster.

Fantastisk bild och fantastiska konst, teckning av Picasso till vänster och av Braque till höger. Eller är det tvärtom?

Fantastisk bild och fantastiska konst, teckning av Picasso till vänster och av Braque till höger. Eller är det tvärtom?

Auktionsskräll blev det förra året när detta unika hänge i silver formgivet av Picasso och tillverkat av hans tandläkare ropades upp till 153 000 USD.

Auktionsskräll blev det förra året när detta unika hänge i silver formgivet av Picasso och tillverkat av hans tandläkare ropades upp till 153 000 USD. Rätt mycket pengar för en aldrig så glad liten satyr!

Guldbrosch och tillika en av Braques finaste smycken, arkaisk och modern på samma gång! Denna skönhet såldes i slutet av 2012 för cirka 11 500 USD.

Guldbrosch och tillika en av Braques finaste smycken, arkaisk och modern på samma gång! Denna skönhet såldes i slutet av 2012 för cirka 11 500 USD. Braque dog 1963 och skapade smycken enbart under de tre sista åren av sitt liv. Broschen ovan är från 1962.

Väldigt vacker flock som rör  sig snabbt snabbt. Guld, diamanter och lapis i skönhet anno 1963.

Väldigt vacker flock som rör sig snabbt snabbt. Guld, diamanter och lapis i skönhet anno 1963 av Braque samma år han dog.

Kanske är det för att Braque skapade sina smycken så sent i sitt liv, precis invid dess slut som de små föremålen är så exakta och påtagligt energiska. Kanske visste han att han skrev sista kapitlet och kanske steg då nivåerna av kreativa impulser så att han kunde skapa dessa små klassiker, så eleganta men aldrig banala. Picassos smycken är mer lättsinniga och schablonmässiga om än såklart dekorativa. Det är ändå en mästares hand som gett upphov till dem och det märks såklart.

Glad faun av Picasso. Guld i 23 karat, 1973.

Glad faun av Picasso. Guld i 23 karat, 1973.

Ganska oförargligt hängsmycke av Picasson. Först 1967 tillät konstnären en större produktion och försäljningar sina alster med redan på 1950 talet började han skapa smycken

Ganska oförargligt hängsmycke av Picasso. Först 1967 tillät konstnären en större produktion och försäljning av sina alster med redan på 1950 -talet började han skapa smycken. Han verkar ha satt en ära i att låta tillverka dem i höghaltigt guld.

Flott Picasso brosch anno 1972, 23 kt.

Flott Picassobrosch anno 1972, 23 karat!

För Dora Maars räkning gjorde Picasson denna ring med ett  porträtt av sin kvinna. Klubbad efter hennes död för ungefär  16 000 USD.

För Dora Maars räkning gjorde Picasso denna ring med ett litet  porträtt av sin kvinna. Klubbad efter hennes död 2011 för ungefär 16 000 USD.

hera 1960

Braque 1960, brosch med Heras huvud. En tuffing i grekisk mytologi som var populär bland Spartas kvinnor.

lättsinnig och allvarlig

Fågel av Braque i lättsinnig och allvarlig flykt i kongenial formgivning, öga av smaragd.

Visst kan man tycka ibland att mänskligheten är rå och ful men det glimrar också skönt i människolagren!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s