Smycken i hög

Smycken är små ofta värdefulla och nästan alltid intima föremål. Kanske är det sistnämnda skälet till att det framstår som så brutalt att se stora ansamlingar eller högar av smycken. Flera gånger i historien har stora kungliga kollektioner av smycken samlats ihop i samband med revolutioner och det finns dokument och fotografier bevarade som på olika sätt avspeglar dessa enorma nästan skamlöst stora och värdefulla ansamlingar av föremål som prytt de allra rikaste och mäktigaste men som brutalt tagits från dem. Fotografier av dessa smycken är verkligt brutala vittnesmål om att regimer slagits i spillror och att förändringar oåterkalleligen ägt rum, mig fyller högarna med fasa som påminnelser om att allt har ett slut. Memento mori! Efter många turer såldes år 1887 många av de smycken som tillhört den franska kungafamiljen. Dessbättre behöll staten Frankrike några av godbitarna som idag bland annat går att se på Louvren, till exempel kan vi alla idag få njuta av den drygt 140 carat tunga och beryktade diamanten som idag kallas för the Regent. De få kungakronor som behölls som historiskt viktiga föremål berövades sina ädelstenar som byttes ut mot glasbitar, snacka om att beröva kronorna potens! En del av dessa gick faktiskt till skrot för att inte kunna påminna rojalister om den forna kungamakten. Auktionen 1887 tog flera veckor att genomföra och katalogen vittnar om de enorma rikedomar som den franska kungafamiljen suttit på, tusentals diamanter såldes på denna auktionernas auktion och Tiffany lär ha varit den största köparen.

Katalog från auktionen 1887.

Katalog från auktionen 1887…

...o la la

…oh la la diamanter från samma auktion.

Den ryska revolutionen 1917 ändade det långa tsarväldet som präglat Ryssland sedan 1500-talet. De ryska kronjuvelerna omfattade nästan perverst många föremål. Omfattningen är ännu denna dag inte är fullt klarlagd, det dyker fortfarande upp nya dokument med smycken som man inte känt till. Många av de ryska smyckena såldes på auktion 1927 och en del hamnade på ryska institutioner som Kreml där de förhoppningsvis ligger i tryggt förvar. Den stora kända Orlov-diamanten till exempel huserar där i sin forntida form, den är nämligen inte omslipad efter sin avfärd från Indien på 1700-talet.

Cool diamant, Orlov på plats i spira. Idag i Kreml.

Cool diamant, Orlov på plats i spira. Idag i Kreml. Diamanten lär väga nästan 200 carat!

Inspektion av ofattbart stora skater

Bolsjeviker som inspekterar ofattbart stora skatter ihopsamlade efter den ryska revolutionen.

Högar av smycken

Högar av smycken

Lit de parade, riksregalier

Riksregalier på lit de parade.

Katarina den stora samlade under sin livstid ihop en massa smycken som sedermera ingick i de ryska kronjuvelerna , det vill säga den samling av smycken som får brukas av ett kungahus men som inte ägs av detta. Den mäktiga kvinnan hade tämligen extravagant smak när det gällde smycken och flera godbitar finns bevarade som hon införskaffat.

Gåva till Katarina den stora från vår Gustaf den tredje, en stor så kallad rubelit som förmodligen antogs vara en rubin. Vikt cirka 52 carat,

Gåva till Katarina den stora från vår Gustaf den tredje, en stor så kallad rubelit som förmodligen antogs vara en rubin. Vikt cirka 52 carat, idag i ryska statens ägor med inventarie nummer AF-12. En gång låg den säkert i Katarinas briljantrum, den rum i vinterpalatset där hon förvarade sina smycken och ädelstenar.

År 2005 sålde Sothebys detta halsband som tillhört Katarina. Pris cirka 2 200 000 US dollar.

År 2005 sålde Sothebys detta halsband som tillhört Katarina. Pris cirka 2 200 000 US dollar. Silver och 27 stycken större cushionformade diamanter och många många mindre diamanter.

Alla dessa smycken som tittar på oss med vittnesmål från svunna tider!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s