Citrin

Varför känns citrin plötsligt coolt, varför älskar jag plötsligt smycken med den orangebruna stenen vars färg kan ge upphov till i sammanhanget onödiga associationer. Frågor utan svar…Här en bildkavalkad av smycken som fångar och förtjänar uppmärksamhet. Såklart finns Cartier med i sammanhanget, under 1930-talet tillverkade de en hel del riktigt läckra smycken med det färgstarka mineralet. Först ut är en riktigt vass tiara som skapades 1937 inför kröningen av Georg VI, den brittiska stammande kungen som övertog tronen när hans bror abdikerade på grund av en dam som alla smyckesälskare känner väl och som för övrigt torde vara en av Cartiers viktigaste kunder under 1900-talet, Wallis Simpson. På 30-talet led många fortfarande av sviterna efter den stora börskraschen och många av de stora traditionella smycketillverkarna arbetade i billigare material än vad de förmodligen gjort om deras kunder varit vid mer stadd kassa, citrin är ju ett i sammanhanget billigt mineral och kanske skapade Cartier sitt mästerverk i citrin åt någon stackare som förlorat en massa pengar.

Riktigt vacker citrinskapelse anno 1937

Riktigt vacker citrinskapelse anno 1937 från Cartier.

Riktigt flott brosch också från Cartier anno 1935 men blott 1.25 ct diamanter men fina citriner. Klubbades hos Sothebys 2012 för 15 000 US-dollar.

Riktigt flott brosch också från Cartier. 1935 tillverkades broschen med bara 1.25 carat diamanter men stora fina citriner. Klubbades hos Sothebys 2012 för 15 000 US-dollar.

I USA kallas “krissmycken” som skapades under perioden mellan ungefär mitten av 1930-talet till 1950 för “retro” och smycken i så kallad retrostil är ofta stora, nästan alltid i guld och gärna med väl tilltagna billiga färgstenar som ametist, citrin och akvamarin.

Också detta är Cartier 1935 och till salu hos Hancocks för en massa pengar. Många retrosmycken lär ha försvunnit och smälts ner. Tyvärr ett vanligt öde för smycken när de blivit omoderna.

Också detta är Cartier 1935 och till salu hos Hancocks för en massa pengar. Många retrosmycken lär ha försvunnit och smälts ner. Tyvärr ett vanligt öde för smycken när de blivit omoderna…

Sist men inte minst en riktigt skön 80-talare från Bulgari  som perfekt balanserar gapighet och elegans, två sidor av den italienska kulturen.

Bulgari

Bulgari från 1980 till salu hos FD Gallery, världens coolaste smyckesgalleri. Var? New York såklart.

Ofta brukar personlig längtan avspegla allmänna trender på ingång. Kanske får vi snart se mer citrin i samtida högklassiga smycken. Hoppas!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s