Smycken i New York

I New York har man alltid lagt en massa pengar på extravaganta och exklusiva smycken. En väninna till mig som länge bott i staden ifråga säger att kvinnor där vill sticka ut till skillnad från kvinnor i Stockholm som helst vill smälta in, kanske är det därför som kvinnor i New York tar ut svängarna när de smyckar sig. Hur som helst blommar smyckeskulturen i stan som aldrig sover, de coolaste smyckesgallerierna finns där och Sothebys New York har precis haft en fantastiskt lyckad auktion och klubbat nästan 80% av alla de föremål som ropades ut på deras stora vårauktion! En klassisk Paul Flato brosch såldes för nästan två och en halv miljon kronor, en fyrradig collier med naturliga pärlor såldes för hisnande 40 miljoner kronor och JARs smycken når ständigt nya höjder.

Ikonisk brosch anno

Ikonisk brosch som Flato skapade för Millicent Rogers, amerikansk stilikon på 30-och 40-talen. Väl värd sitt pris på drygt två och en halv miljoner kronor.

JAR, hyllad och vansinnig dyr

JAR, hyllad och vansinnigt dyr. Stora örhängen med smaragder och diamanter som såldes för ungefär 7 miljoner kronor!  Vete tusan om det är ett varaktigt värde. Det är förvisso coolt att stenarna inte är modernt slipade och örhängena i sig är också väldigt trevliga men 7 000 000 är mycket pengar.

Naturliga underverk

Naturliga underverk, riktigt vackra pärlor som lär ha hamnat i Asien. Kanske i Japan där man verkligen älskar pärlor!

Samma firma hade för övrigt nyligen en riktigt misslyckad auktion i Hong Kong som ju länge varit centrum för handeln med riktigt dyra ädelstenar och smycken tillverkade av såna. Antikorruptionslagar och ändrade skatteregler har gjort att den kinesiska marknaden tappat rejält i kraft vilket tydligt syntes på sagda auktion när bara ungefär en tredjedel av föremålen bytte hem och flera spektakulära nummer förblev osålda. Hur ska detta gå?

Osåld ring, denna rosa diamant ropades ut i Hong Kong men blev förvånansvärt osåld

Osåld ring, denna rosa diamant på 5.47 ct ropades ut i Hong Kong men blev förvånansvärt  nog osåld. Utrop 6.2-7.2 miljoner USD, efterfrågan på stora och bra rosa diamanter har länge varit stark. Anar vi ett trendbrott?

New York är också platsen där många av mina favoriter blommat upp och skapat mirakel när 1900-talet stod i zenith. 1900-talet torde vara smyckekonstens kanske rikaste sekel, det var en tid då teknisk briljans med gamla rötter förenades med modern formgivning i smycken åt emanciperade kvinnor som sökte nya relevanta uttryck att klä sig med. Den säregna sicilianaren Verdura, som för övrigt arbetade åt Flato när han kom till staterna, balanserar som ingen annan traditionell juvelerarkonst med modernismens anspråk. Ingen gör så eleganta och chica smycken som ädlingen Verdura,  är inte hans smyckeskonst essensen av den nya kultur som spirade i New York på 30- och 40-talen och förgrenade sig över hela världen? Muskler med esprit! Hur som helst stormtrivdes Verdura i den stora staden så långt från hans Italien och jag vill tro att den typiska mixen av gapig självsäkerhet och lätt elegans som känns så italiensk förlöste honom som konstnär.

smarrig

En 40-talare av Verduras hand, ikonisk snäckskalsbrosch. De snäckskal han använde var ibland strandfynd och ibland inköpta i museishopen på New York naturhistoriska museum. Dessa broscher betingar idag ibland så mycket som en miljon kronor när de kommer ut på marknaden.

Verdura 1950-tal. Guld och platina. Stor smaragd och diamanter.

Verdura 1950-tal. Guld och platina. Stor smaragd och diamanter. En av dessa klassiska broscher blev för övrigt osåld i Stockholm förra året när Bukowskis misslyckades med att sälja den på en av sina stora smyckesauktioner. Den blev dock såld i London några månader senare. Lilla lilla Sverige.

“Amöba”, fantastisk brosch med rubiner från 1940 när Verdura umgicks intensivt med Dali. Bloddroppar eller långa lackade kvinnofingrar…

En annan favvis vars smycken materialiserar den speciella energi som fanns i New York i mitten av det förra seklet är David Webb. Född i North Carolina öppnade han 1945 blott 20 år gammal egen verksamhet i New York och hade snart hela stans societet som kundkrets. Kennedy-Onassis, Vreeland osv osv har burit hans smycken! Förvisso väldigt eklektiska formmässigt och kanske ibland aningen för grovt utförda är hans smycken ett naturligt steg i utvecklingslinjen med Verduras konst näst intill sig, från klassisk musik till disco och från Met till Studio 54. Se och njut!

Ben och ädelstenar i Webbs armband, en hyllning till Belperron!

Ben och ädelstenar i Webbs armband från 1960, en hyllning till och flört med Suzanne Belperros fantastiska smycken.

Den här söta zebran tillhörde Diana Vreeland

Den här söta zebran bars bland annat av Diana Vreeland, modellen formgavs 1963.

En hög av fantastiska smycken

En hög av fantastiska smycken alla av Webb!

Ljuv ikon i Webb armband.

Ljuv ikon i Webb armband.

New York, New York…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s