Smycken av knotor

Den store Verdura dog i London 1978 men ville återvända till Sicilien där han fötts och vuxit upp, och gjorde så om än i askans form. Hans livspartner blev dock stoppad i den italienska tullen av en tjänsteman som undrade vad urnan med benresterna rymde, ett outbildat språköra uppfattade hashish istället för ashes och karusellen var igång med poliser och sniffande hundar. Så anlände den älskvärde excentrikern sin hemö för den sista vilan. I mitten av 1930-talet när han jobbade för Coco Chanel som mönsterkonstruktör formgav han för dennas räkning ett av 1900-talets mest kända armband, the maltese cuff. Till en början med emaljerad botten har det också tillverkats i ben, ett material som man antingen gillar eller avskyr att bära mot sin kropp.

Ädelstenar mot ben, ikoniskt smycke av Verdura.

Ädelstenar mot fossiliserat mammutben, ikoniskt smycke av Verdura.

År 1930 formgav en annan av det förra seklets giganter, Suzanne Belperron, ett armband i elfenben som är ett underverk av mjuk utstrålning som kan locka en blind till beröring. Rättigheterna till hennes smycken eller egentligen formgivning innehas idag av far och son Lard, och i New York idag säljs Belperrons och Verduras mästerverk tillsammans av familjen Lard, som också äger rätten att tillverka Verduras verk.  Var? På Fifth Avenue såklart! Det verkar för övrigt som om någon innan Lards förvärvat rättigheterna tillverkade smycken som är stämplade både Belperron och Verdura, mig veterligen samarbetade de bägge giganterna inte under sin livstid även om de delade samma kundkrets!

Tillverkat av Boivin 1930 av Belperron som 1931 slutade arbeta på den fina franska firman.

Tillverkat av Boivin 1930 av Belperron som 1931 slutade arbeta på den fina franska firman. Elfenben och guld.

Också i New York hittar man Primavera Gallery, ett av stans alla fantastiska smyckesgallerier. Där hittar man just nu ett David Webb-unikat från 60-talet i form av ett armband i elfenben med rubiner och smaragder som är hyllning till Belperron och hennes smyckesvärld av böljande organiska linjer.

Ben och ädelstenar i Webbs armband, en hyllning till Belperron!

Ben och ädelstenar i Webbs armband, en hyllning till Belperron!

images

Det går inte att missa att Belperrons hand är ansvarig för denna brosch från 50-talet! Såldes för strax över 2 miljoner kronor 2012 hos Sothebys. Diamanter och bergskristall, en kombination som ofta förekommer i stilmässigt stramare kombination.

Vem jag tar med mig till en öde ö? Om min son inte hänger med väljer jag ett smycke av Belperron!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s