JAR-yra

Nu råder det väl ändå total JAR hysteri. Under flera år har prisnivåerna på hans smycken stigit men denna vår har de rakat rätt upp i skyn. Allt som är signerat JAR går att sälja vansinnigt dyrt, bra eller dåligt och fult eller fint etc etc. Den hemlighetsfulle juveleraren från Bronx med verksamhet i Paris lär vara extremt noggrann när han väljer kunder, det är bara åt de han gillar som han formger och skapar nya smycken. Kanske är det försmådda och avvisade klienter som piskar på priserna på hans smycken som de senaste åren gått upp,upp,upp och upp. På Christies senaste auktion i Geneve klubbades fyra av hans alster till en sammanlagd summa av cirka 17 miljoner kronor, och inte något av dessa var av högsta JAR-klass!

Ett par örhängen av vår amerikan med trista safirer och inte fullt utslipade briljanter. Pris cirka 2 miljoner kronor. Lite väl

Ett par silverörhängen av vår amerikan med trista safirer och inte fullt utslipade briljanter. Pris cirka 2 miljoner kronor. Lite väl dyrt om du frågar mig.

JAR, hyllad och vansinnig dyr

Då är väl de här bättre! Klubbade i NYC i april för cirka 7 000 000 kronor, guld med diamanter och smaragder. Undrar vad JAR tänker om de hysteriska priserna, han är känd för sitt ointresse för pengar och berömmelse och få vet hur han ser ut idag.

När den sexiga skådespelerskan Ellen Barkin skilde sig år 2006 från sin rike make lämnade hon alla sina JAR smycken till Christies som sålde rubbet. Det är en av de mest lyckade smyckes-auktioner som någonsin ägt rum, det är väldigt ovanligt med auktioner där allt säljs. Kanske var det denna händelse som drog igång det nästan vettlösa intresset för JARs smycken?

Gardeniaringen som är så stor att den täcker mer än en halv hand

Gardeniaringen som är så stor att den täcker mer än en halv hand. Ringen av silver, guld och diamanter såldes för cirka 4 miljoner kronor 2006 när Barkin ville glömma sin ex-make.

Berömda örhängen med topaser och rubiner som såldes av Barkin för cirka sex miljoner kronor!

Berömda örhängen med topaser och rubiner som såldes av Barkin för cirka sex miljoner kronor!

Auktionen ifråga är också en vattendelare i smyckeshistorien när förvisso bättre begagnade smycken hade prislappar som var betydligt längre än när de hängde på samma smycken i butiken som nya ett par år tidigare. En schablon-artad sanning i branschen är att smycken tappar ungefär 70% av sitt värde när de färdas över tröskeln från en butik. En sanning som JARs smycken i sanning förändrat. Ellen Barkin lär ha tappat hakan när hon fick auktionens resultat. Jag är nog inte en riktig hardcorefan av JARs smycken som jag tycker är lite för detaljrika och stökiga men jag beundrar och uppskattar hans innerliga kärlek till ädelstenar som på något sätt alltid strålar ut från hans smyckesvidunder. Bedårande är hans platinaarmband med gamla cushionslipade diamanter av ljuv lätt rosa färg, också sålda på den framgångsrika Barkinauktionen för cirka 9 miljoner kronor!

Söta och ljuva armringar när JAR låter de fina diamanterna

Söta och ljuva armringar när JAR låter de fina diamanternas väsen komma till sin rätt.

j

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s