Neandertalare och smycken

Långt före våra företrädare på planeten vi bebor, de så kallade homo sapiens, befolkades vår glob av neandertalarna. Dessa tycks ha varit mer cerebralt avancerade än vad man tidigare trott. Analyser av 130 000 år gammalt material från en av neandertalarnas boplatser i dagens Kroatien visar nämligen att de bar smycken! Tidigare har man trott att detta var en konstform som de senare Homo sapiens utvecklade när de dök upp på världskartan för cirka 40 000 år sedan. En uppmärksam, och kanske kvinnlig, forskare uppmärksammade att åtta stycken örnklor som hittats vid en utgrävning bar spår av sådan speciell art att de förmodligen använts i ett halsband.

Bearbetad örnklo med en

Bearbetad örnklo med en urgröpning som man tror använts för att fästa den i ett halsband. Klon bär också spår av slitage som om den burits mot en kropp.

Detta revolutionerar vår syn på människans evolution, vi eller de som låg till grunden för oss, var mer komplexa och utvecklade än vad vi trott. Även tidigare fynd tycks vittna om att neandertalsmänniskan tillverkade smycken, och detta anses vara ett bevis på att de var kapabla till så kallat symboliskt tänkande vilket i sin tur ligger till grund för både vårt talade och skrivna språk och tankesystem som religion och vetenskap. Detta förutsätter naturligtvis att man accepterar att ett smycke kan vara mer än bara ett fysiskt föremål, till exempel att det symboliserar en magisk kraft som kan stärka och beskydda den som bär det. Så, det kanske är fallet att smyckeskonst är det första tecknet på den tänkande särart som vi moderna människor utvecklat!

Snäckskal hittat i Spanien som bearbetades för cirka 50 000 år sedan. Det är väl inte så långsökt att anta att det använts som mänsklig dekoration.

Snäckskal hittat i Spanien som bearbetades och färgats för cirka 50 000 år sedan. Det är väl inte så långsökt att anta att det använts som mänsklig dekoration…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s