San Gennaros skatt

Modstulen efter att ha nekats tillträde till den del av Neapels nationalmuseum som rymmer bland annat Lorenzo di Medicis fantastiska samling av gemmer, graverade ädelstenar, hamnade jag av en tillfällighet i en liten lokal några kvarter ifrån museet mol allena framför några av världens kanske dyrbaraste föremål; San Gennaros juveler! Den helgonförklarade biskopen Gennaro som led martyrdöden på 300-talet är Neapels skyddshelgon och hans samling av juveler är ett hopkok av gåvor från såväl kleti och pleti som från de allra förnämsta dignitärer, osannolikt dyrbara föremål som donerats genom tiderna för att skydda staden från pest och Vesuvius. Klon i samlingen är ett makalöst halsband som är sammansatt av så många stora och fina ädelstenar att det förefaller osannolikt att det existerar, det var nästan som i chocktillstånd som jag bevittnade det glittrande skådespelet av safirer, diamanter, enorma smaragder etc etc.

Halsband! År 1679 tillverkades den övre delen av colliern med kors av smaragder och diamanter.Senare har donerade ädelstenar och smycken kompletarat bygget. Påvar, kejsare. kungar och drottningar har donerat, totalt består smycket av tusentals ädla stenar!

Halsband! År 1679 tillverkades den övre delen av colliern med kors av smaragder och diamanter.Senare har donerade ädelstenar och smycken kompletterat bygget. Påvar, kejsare, kungar och drottningar har donerat, totalt består smycket av tusentals ädla stenar!

jhj

Detalj av den maffiga colliern!

Tydligen spekuleras det i att San Gennaros samling är värd mer än de brittiska kronjuvelerna som i sin tur brukar värderas till mellan mellan allt från 200 000 000 kronor till flera miljarder. Klart man får hicka när man obevakad och helt ensam kan granska dyrbarheterna på riktigt nära håll. Inte en enda vakt befann sig i kryptan som rymmer halsbandet och också den gigantiska guldmitran som glittrar av tusentals diamanter och gigantiska smaragder. En italiensk bekant förklarade att Neapels skatt i allra högsta grad är bevakad, han eller hon som rör helgonets smycken kommer inte levande ut ur staden. Maffian!

Magnifik mitra

Magnifik mitra med 3326 diamanter, 164 rubiner, 198 smaragder och 2 granater i vackert förgyllt silver. Skapad 1713 av Matteo Troglia.

g

Några av smaragderna är gigantiska, de sägs komma från gamla sydamerikanska fyndigheter.

Byst för smyckena som luftas en gång om året.

Byst för smyckena som luftas en gång om året.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s